Ποινή κάθειρξης επτά συν ένα ετών και πρόστιμο 520.000 ευρώ, αποφάσισε το δικαστήριο για την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου. Πρόκειται για την εκδίκαση της υπόθεσης με αντικείμενο τις ψευδείς δηλώσεις πόθεν έσχες των ετών 2006 έως και 2009.
Έτσι συνολικά οχτώ χρόνια φυλάκισης χωρίς αναστολή, πρόστιμο 520.000 ευρώ και δήμευση του ακινήτου του στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, είναι η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.
Καταπέλτης ήταν ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του κατά του πρώην υπουργού, Άκη Τσοχατζόπουλου, θεωρώντας ότι με δόλο απέκρυψε περιουσιακά στοιχεία από το πόθεν έσχες του 2006.
Συγκεκριμένα, το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του περιλαμβάνει στοιχεία που αφορούν στην παράλειψη δήλωσης το 2006 καταθέσεων, μετοχών και αξιογράφων συνολικής αξίας περίπου 47.000 ευρώ. Αντίστοιχα, την παράλειψη δήλωσης το 2007 ποσών περίπου 33.000 ευρώ από καταθέσεις και επενδυτικά προϊόντα και το 2008 καταθέσεων 20.000 ευρώ.
Τέλος, την παράλειψη δήλωσης το 2009 της αγοράς από την επίσης προφυλακισμένη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη, του ακινήτου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, το οποίο πλέον έχει δεσμευτεί με απόφαση του ανακριτή της υπόθεσης για το μαύρο πολιτικό χρήμα των εξοπλισμών.
Ο κύριος Τσοχατζόπουλος αρνήθηκε κάθε κατηγορία και αντέτεινε ότι το επίμαχο ακίνητο αγοράστηκε το 2009 και έτσι δηλώθηκε το 2010, για τη χρήση του 2009, ενώ υποστηρίζει ότι έχει προσκομίσει επαρκή στοιχεία που δικαιολογούν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία.
Μίλησε για νομική δίωξη, η οποία όμως φέρει πολιτικό μανδύα. Ο Άκης Τσοχατζόπουλος δήλωσε ακόμη ότι πρόκειται για μια νομική αστοχία και ότι ο ίδιος θα προσφύγει κατά της απόφασης.
Ολόκληρη η απόφαση:
"Πρόκειται περί απόφασης η οποία παρόλο που έχει το θετικό στοιχείο ότι είναι δύο προς έναν και αυτό δείχνει ότι υπάρχουν δυνάμεις στο χώρο της δικαιοσύνης που αντιστέκονται, εντούτοις είναι μια νομική δίωξη με πολιτικό μανδύα συνεχίζοντας με συνέπεια τις με άνωθεν εντολές πολιτικές διώξεις της περασμένης χρονιάς που έζησα από το χώρο του κοινοβουλίου.
Δεν αποδέχομαι αυτή την απόφαση ως δημοκρατικός πολίτης. Με το νόμο του 2003 θέλανε να δώσουμε σε μια σειρά κοινωνικών ομάδων του δημοσίου (βουλευτές, δικαστές, ιδιοκτήτες ΜΜΕ) τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν διαφάνεια για τους ίδιους. Ήταν μια ενίσχυση της δημοκρατίας. Δυστυχώς σήμερα όχι μόνο δεν προωθήθηκε η δημοκρατία αλλά σκεπάστηκε, κουκουλώθηκε η αλήθεια και η πραγματικότητα. Αυτό οδηγεί σε νομική αστοχία. Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση κατά της οποίας θα προσφύγουμε".