Με φωνή γεμάτη αυτοπεποίθηση και χωρίς συναισθηματική φόρτιση, ο στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ γνωστοποίησε για πρώτη φορά τον λόγο που έδωσε έγγραφα του Αμερικανικού στρατού στον ιστότοπο WikiLeaks, σε μια από τις μεγαλύτερες διαρροές απόρρητων εγγράφων στην αμερικανική ιστορία.
"Πίστευα ότι η δημοσιοποίηση των εγγράφων θα μπορούσε να προκαλέσει μια δημόσια συζήτηση για τις ένοπλες δυνάμεις μας και την εξωτερική μας πολιτική γενικότερα", εξήγησε στη δικαστή Ντενίζ Λιντ, κατά την προκαταρκτική διαδικασία ενόψει της δίκης του, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου.
Σύμφωνα με τον Μάνινγκ, οι πληροφορίες που διέρευσε δεν είχαν πλέον εμπιστευτική αξία, καθώς είχαν περάσει ημέρες μετα από κάθε περιστατικό
Ωστόσο έχουν "ιστορική" αξία καθώς "παρουσιάζουν την ωμή πραγματικότητα των συγκρούσεων στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν", είπε.
Αν οι διαρροές μπορούσαν να "ενοχλούν" τη χώρα μου, δεν μπορούσαν να τη "βλάψουν", είπε. "Ενδιαφερόμουν μόνο για έγγραφα για τα οποία ήμουν απολύτως σίγουρος όταν δεν θα έβλαπταν" την ασφάλεια των ΗΠΑ.
Ο Μάνινγκ ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να ομολογήσει την ενοχή του σε δέκα κατηγορίες από τις 22 που τού έχουν απαγγελθεί, αλλά θα δηλώσει αθώος για τις βαρύτερες από τις κατηγορίες, όπως αυτή "της συνεργασίας με τον εχθρό", που επισύρει την ποινή των ισοβίων.
Δίψα για αίμα
Ο Μάνινγκ που παρουσιάστηκε ως λάτρης της γεωπολιτικής και της τεχνολογίας της πληροφορικής, εντάχθηκε στο στρατό σε ηλικία 20 ετών για να αποκτήσει μια "εμπειρία του κόσμου όπως πραγματικά είναι" και για να λάβει μια υποτροφία για σπουδές στο πανεπιστήμιο.
Ωστόσο αντιμέτωπος με την πραγματικότητα της σύγκρουσης, ο κατηγορούμενος δηλώνει ότι σιγά σιγά βρέθηκε σε επικίνδυνη θέση με ένα στρατό που "δεν έδειχνε να μην δίνει αξία στην ανθρώπινη ζωή".
"Όσο προσπαθούσα να κάνω καλύτερα τη δουλειά μου, τόσο αισθανόμουν πως αποξενωνόμουν από τους συναδέλφους μου", εξήγησε.
Το λάθος που έγινε με το στρατιωτικό ελικόπτερο που έβαλε εναντίον αμάχων στο Ιράκ τον Ιούλιο του 2007, και το βίντεο της επιχείρησης αυτής που ο ίδιος μετέδωσε, τού προκαλεί επίσης φρίκη και τού δίνει την αίσθηση μιας μεγάλης δίψας για αίμα" εκ μέρους των στρατιωτών.
"Γινόμασταν μανιακοί με τη σύλληψη και την εξόντωση ανθρώπινων στόχων", είπε. Η κατάσταση αυτή τον "κατέθλιβε".
Ο 25χρονος πρώην αναλυτής του γραφείου πληροφοριών στο Ιράκ, έγινε ο "πληροφοριοδότης" του WikiLeaks, προμηθεύοντας τον ιστότοπο , από το Νοέμβριο 2009 μέχρι το Μάιο του 2010, με αμερικανικά στρατιωτικά έγγραφα για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και 260.000 τηλεγραφήματα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.