Εξετάσεις ούρων μέσω… κινητού

Μια ειδική εφαρμογή για "έξυπνα" κινητά που χρησιμοποιεί την κάμερα του κινητού για την εξέταση ούρων, παρουσιάστηκε στην διάρκεια του συνεδρίου Technology Education and Design (TED), στο Λος Άντζελες. Με την εφαρμογή που ονομάζεται Uckeck μπορούν εύκολα και γρήγορα να πραγματοποιηθούν 25 διαφορετικές εξετάσεις και να διαγνωστούν ασθένειες στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η εφαρμογή επιτρέπει την εξέταση της παρουσίας δέκα στοιχείων όπως η γλυκόζη, οι πρωτεΐνες και άλλων στα ούρα. Αυτή η εξέταση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την διάγνωση του διαβήτη, μίας μόλυνσης ουροποιητικού, του καρκίνου, καθώς επίσης και προβλημάτων του ήπατος.

Δημιουργός της εφαρμογής είναι ο Μίσκιν Ινγκαουάλε. "Ήθελα να δώσω την ευκαιρία στους χρήστες έξυπνων συσκευών να πάρουν την ιατρική στα χέρια τους" ανέφερε ο "εφευρέτης".

Οι χρήστες πρέπει να συλλέξουν τα ούρα τους και να βυθίσουν μέσα , μία ειδική δοκιμαστική ταινία. Στην συνέχεια η κάμερα του κινητού φωτογραφίζει την ταινία και μετά η ειδική εφαρμογή προχωράει σε ανάλυση του δείγματος μέσω των χρωμάτων.

Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη στο ηλεκτρονικό κατάστημα της Apple, στα τέλη Μαρτίου και το κόστος θα ανέρχεται στα 15,2 ευρώ. Εκτός από ιδιώτες, η εφαρμογή θα παραχωρηθεί και στο νοσοκομείο King Edward Memorial Hospital, στη Βομβάη της Ινδίας, όπου θα εξεταστεί και η ακρίβεια των αποτελεσμάτων της έναντι των εργαστηριακών μικροβιολογικών εξετάσεων.

"Εάν περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις στη Βομβάη, η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη σε κινητές μονάδες υγείας. Αντί να αγοράζουν μηχανήματα αξίας 10.000 δολαρίων , οι γιατροί θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο" τόνισε ο Ινγκαουάλε.