Η Κωνσταντίνα Νικολίτση, νικήτρια του πρώτου πανελληνίου πρωταθλήματος Ελληνικού Cocktail, μιλά για μια τάση που όλο και ανεβαίνει.
Με ποια αρώματα μπορούν να συγκριθούν τα μυρωδικά της Ελλάδας και πώς ένα γλυκό του κουταλιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα cocktail;
Γιατί δεν “επενδύουν” τα bar μας στη μαστίχα και πότε η τάση της κουζίνας για επιστροφή στα “δικά μας” προϊόντα θα βρει τη συνέχειά της και στα bars;
Η Κωνσταντίνα Νικολίτση απαντά, και μάλιστα προτείνει και την πιο απλή συνταγή για ελληνικά cocktails στο σπίτι.
Τι σημαίνει “ελληνικό” cocktail;
Η πιο βασική ερμηνεία στον όρο “Ελληνικο cocktail” είναι πάνω απ' όλα σαν χώρα να αναδείξουμε τις πρώτες ύλες και τα αγαθά μας. Υπάρχει ούτως η άλλως μια τάση τα τελευταία χρόνια να προωθούμε ελληνικά προϊόντα, αλλά στον τομέα του mixology μόλις τώρα κάναμε τα πρώτα βήματα. Είμαι σίγουρη πως θα εξελιχθεί και θα αγαπηθεί απ' όλους. Πιστεύω πως σε λίγα χρόνια θα έχουμε πολλά να δείξουμε και να διδάξουμε για το ελληνικό cocktail.
Η δική σου πρόταση πήρε την πρώτη θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα. Τι συμπεριέλαβες;
Η συνταγή μου είχε Μεταξα 5*, liqueur κουμκουάτ, liqueur τριαντάφυλλο, χυμό μανταρίνι, σιρόπι καραμέλας και φύλλα ιβίσκου. Η γαρνιτούρα ήταν από λουκούμι και δεντρολίβανο και για συνοδευτικό πρότεινα γλυκό του κουταλιού κυδώνι με φύλλα μαύρης σοκολάτας. Μου δόθηκε η ευκαιρία με αυτό το cocktail να παρουσιάσω τις ομορφιές της χώρας μας και να σας ταξιδέψω σε πολλά μέρη απ' όπου βγήκαν τα προϊόντα αυτά που χρησιμοποίησα. Ήταν σημαντικό για μένα να παρουσιάσω αρώματα και γεύσεις από πολλά μέρη της Ελλάδος, καθώς το γλυκό του κουταλιού ήταν από τον Βόλο, το λουκούμι από την Σύρο, το liqueur κουμκουάτ από την Κέρκυρα και το liqueur τριαντάφυλλο και ο χυμός μανταρίνι από την Χίο.
Από που εμνεύστηκες όμως τη δημιουργία του;
Πέρασαν αρκετές σκέψεις από διάφορες εμπειρίες είτε γεύσεων, είτε αρωμάτων είτε και εμπειριών που είχα κατά τη διάρκεια ταξιδίων σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και όχι μόνο. Έκανα διαφόρους συνδυασμούς με τις τάσεις της εποχής και τις παραδοσιακές παρασκευές μέχρι να καταλήξω σε προϊόντα, να τα δοκιμάσω και να δημιουργήσω τη τελική συνταγή.
Ποια αποστάγματα, ποτά και ελληνικές πρώτες ύλες ξεχωρίζεις;
Οι πρώτες ύλες που θα μπορούσα να ξεχωρίσω από “παλιά” παραδοσιακά προϊόντα ως τα νεότερα είναι πολλές. Σίγουρα είναι αξιοσημείωτα το Metaxa από Ελληνικό αλκοολούχο ποτό και η μαστίχα που μπορούν να συνδυαστούν εύκολα και να δώσουν έντονο και ξεχωριστό ύφος σε κάθε κοκτέιλ. Είναι δύσκολο να τονίσω κάποιο συγκεκριμένα αφού υπάρχουν πολλά μέρη στην Ελλάδα που παραγάγουν διάφορα αλκοολούχα ποτά, τσίπουρα, ούζα και κρασιά. Από ελληνικές ύλες σίγουρα έχουμε αρκετές, όπως τα μπαχαρικά, τα βότανα και τα φρούτα που είναι τα πρώτα που χρησιμοποιούμε στις παρασκευές cocktail. Η Ελλάδα πρέπει να είναι περήφανη γι' αυτά που βγάζει καθώς όχι μόνο εγώ αλλά και οι συνάδελφοι μου τα προτιμούν και τα χρησιμοποιούν.
Είσαι από τη Ρόδο. Τι θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις από τον τόπο σου σε ένα cocktail;
Πολλά παραδοσιακά όπως μαρμελάδες πορτοκάλι και μανταρίνι, μέλι, ελιά, σίγουρα πολλά φρούτα από τον κήπο της μαμάς μου, που εδώ πρέπει να σημειώσω ότι ήταν πάρα πολύ καλή barwoman κάτι το οποίο με βοήθησε στο να έχω αρκετά υλικά σπίτι μου και να πειραματίζομαι σε διάφορες παρασκευές από μικρή ηλικία. Αλλά και βραβευμένους αφρώδεις οίνους που παράγει και διανέμει η Ρόδος σε όλη την Ελλάδα και δίνουν μοναδική γεύση στα cocktails.
Το όνομά του τι σημαίνει;
Ερμής station! Όπως ξέρετε είναι ο Θεός που προστατεύει τους ταξιδιώτες καθώς έγινε ένα μικρο ταξίδι αφού όλα αυτά τα προϊόντα που χρησιμοποίησα για το cocktail είναι από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας και θυμίζει το ταξίδι και τις στάσεις που έκανα με το μυαλό μου για να φτάσω στο τέλος, στον τελευταίο σταθμό μου που ήταν αυτό το cocktail.
Γιατί κατά τη γνώμη σου ενώ έχουμε τόσο αξιόλογες πρώτες ύλες και αποστάγματα, επιμένουμε στις προτάσεις του εξωτερικού στα cocktails;
Σίγουρα είναι θέμα διαφήμισης αφού όποιον barman και να ρωτήσεις θα ξέρει πιο πολλά προϊόντα εξωτερικού παρά ελληνικά. Το ότι στους πιο πολλούς διαγωνισμούς οι χορηγίες είναι ξένων προϊόντων συμβάλει στο να γνωρίζουμε και να δοκιμάζουμε όλο και περισσότερα προϊόντα από άλλες χώρες. Παρόλα αυτά γίνονται πολλές αξιόλογες προσπάθειες στο να προωθήσουμε και τα δικά μας.
Ποιο είναι το πιο “απλό” ελληνικό cocktail που μπορεί να φτιάξει ο καθένας από εμάς σπίτι του;
Για υλικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε: 50 ml Μεταξα 5*, 40 ml χυμό ανανά, 2 κουταλιές του γλυκού μαρμελάδα φράουλα και 25ml λεμόνι.
Όσο για την εκτέλεση, αν δεν έχουμε σέικερ και σουρωτήρι, όλοι έχουμε μια φραπιέρα χειρός:
1o βήμα: Γεμίζουμε το ποτήρι* που διαλέξαμε για το cocktail με πάγο και το σκεύος για την παρασκευή του cocktail μας λίγο πιο κάτω από το χείλος του.
2ο βήμα: Βάζουμε τα υλικά σύμφωνα με την συνταγή στο shaker (η φραπιέρα) αφού αφαιρέσουμε το περιττό νερό που έχει μείνει στο shaker από τον πάγο.
3ο βήμα: Χτυπάμε το shaker με το περιεχόμενο του πολύ καλά (γύρω στις 10 φορές)
4ο βήμα: Αφαιρούμε τον πάγο από το ποτήρι.
5ο βήμα: Σουρώνουμε στο ποτήρι μας
* Η επιλογή του ποτηριού είναι δική σας αλλά αν θέλετε να σας προτείνω κάποιο θα ήταν ένα χαμηλό ποτήρι και για γαρνιτούρα μια φλούδα από το λεμόνι που χρησιμοποιήσαμε.
Σε τι επίπεδο πιστεύεις πως βρίσκεται το ελληνικό bartending;
Σε πολύ υψηλό... Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε πάρει αρκετά κύπελλα και έχουμε πολλές διακρίσεις παγκοσμίως. Επίσης υπάρχουν πάνω από δέκα barmen στην Ελλάδα που έχουν πάρει τον σημαντικό ρόλο του Τrain of the Τrainers από τη Διεθνή Ένωση Μπάρμεν (IBA). Γι' αυτούς τους ανθρώπους όπως και πολλούς άλλους που έχουν ιστορία στον χώρο αυτό δεν μπορούμε παρά να τους επιβραβεύουμε και να τους βλέπουμε σαν μέντορες μας. Το Ελληνικό bartending είναι σε πολύ καλό δρόμο και ξέρω ότι κερδίζουμε και θα συνεχίζουμε να κερδίζουμε εντυπώσεις.