Η ανεργία απειλεί το μέλλον της Ευρώπης

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ασκήσουν πιο σθεναρές κοινωνικές πολιτικές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος ραγδαίας αύξησης της ανεργίας που θα υπονομεύσει την υποστήριξη των πολιτών προς την ΕΕ και τους θεσμούς της, ανέφεραν σήμερα οι υπουργοί Εργασίας σε ένα έγγραφό τους,  με ασυνήθιστα έντονη φρασεολογία.

"Η Κοινωνική Ευρώπη έχει προβλήματα.Εάν δεν επιτύχουμε να επιδείξουμε ότι η Ευρώπη φέρνει κατάρτιση, απασχόληση και κοινωνική πρόοδο για τους πολίτες της, θα τεθούν σε κίνδυνο σημαντικές προϋποθέσεις για τη νομιμοποίηση του Ευρωπαϊκού σχεδίου"  ανέφερε το 5σέλιδο κείμενο το οποίο διανεμήθηκε ενόψει μιας συνόδου στις Βρυξέλλες,

Οι διαδηλώσεις κατά της λιτότητας και οι απεργίες έχουν σαρώσει την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο καθώς η κρίση χρέους, που διαρκεί τρία χρόνια, και η συρρίκνωση της οικονομίας στην Ευρώπη έχουν εξαντλήσει σχεδόν την υπομονή των ψηφοφόρων σε ό,τι αφορά τις πολιτικές δημοσιονομικής προσαρμογής.

Οι υπουργοί Εργασίας σημειώνουν ότι οι 17 χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα βγουν από την κρίση μόνο εάν οι κυβερνήσεις βρουν τρόπους να μειωθεί η ανεργία στην ΕΕ.

Οι υπουργοί τάσσονται υπέρ της ιδέας να θεσπιστεί μια εγγύηση προς τους νέους ότι είτε θα τους προσφέρεται μια θέση εργασίας, είτε περαιτέρω εκπαίδευση μέσα σε τέσσερις μήνες αφού αποφοιτήσουν, αυτό που αποκαλείται στην ορολογία των Βρυξελλών "Εγγύηση για τη Νεολαία".

Ακόμα, τάσσονται υπέρ της ευκολότερης μετακίνησης εργαζομένων στην 27μελή ένωση ενώ  θέλουν να ξαναρχίσει η συζήτηση για τη θέσπιση ενός κατώτερου μισθού στην Ευρώπη ως σύνολο. Οεύσεις ανάμεσα στα συνδικάτα και τους εργοδότες.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κάλεσε σήμερα τις 17 κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης να εντείνουν τις προσπάθειές τους να κάμψουν το υψηλό ποσοστό της ανεργίας και να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις.

"Η ανεργία είναι μια τραγωδία", δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η ανεργία ανήλθε στο 11,7% στην ευρωζώνη και στο 10,7% στην Ευρωπαϊκή Ένωση τον Δεκέμβριο κι αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω φέτος. Στην Ισπανία και στην Ελλάδα η ανεργία μεταξύ των νέων ξεπερνά το 50%.