Μέχρι πρότινος όταν ακούγατε το παιδάκι σας να ψευδίζει το βρίσκατε πολύ χαριτωμένο, το τελευταίο διάστημα όμως έχετε αρχίσει να ανησυχείτε. Αναρωτιέστε γιατί ψευδίζει και πώς μπορείτε να το βοηθήσετε;
Γιατί ψευδίζει
Ανάμεσα στα δύο και τα τρία του χρόνια, το διάστημα που δομείται ο λόγος, είναι μια συνηθισμένη κατάσταση. Το παιδί δυσκολεύεται να προφέρει κάποια σύμφωνα και κάποια τα "τρώει".
Ενδεχομένως να μην έχει αποχωριστεί ακόμα την πιπίλα του ή συνεχίζει να βυζαίνει το δάχτυλό του.
Προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή σας για κάτι που το έχει αναστατώσει, το οποίο δε μπορεί να εκφράσει διαφορετικά.
Αναρωτηθείτε μήπως ευθύνεστε εσείς για αυτό το ψεύδισμα καθώς κάθε φορά που το κάνει δείχνετε ότι σας αρέσει που ακόμα είναι το μωράκι σας με αποτέλεσμα να το διαισθάνεται και να σας "εκμεταλλεύεται".
Τι πρέπει να κάνετε
Εάν το παιδί σας βρίσκεται στη φάση που μαθαίνει να μιλάει, δε χρειάζεται να ανησυχείτε.
Βοηθήστε το να κόψει την πιπίλα.
Σταματήστε να του δείχνετε ότι σας αρέσει το ψεύδισμά του καθώς είναι κάτι που θα δυσκολέψει το παιδί σας ιδίως την εποχή που θα μαθαίνει να διαβάζει.
Θα πρέπει να του μιλάτε φυσιολογικά, σα να απευθύνεστε σε έναν ενήλικο. Αφαιρέστε από το λεξιλόγιό σας τις λέξεις που χρησιμοποιούσατε όταν ήταν μωρό, όπως "νάνι", "μαμ" κλπ.
Δε χρειάζεται να αναφέρετε συνεχώς το πρόβλημα μπροστά του αλλά ούτε και να του κάνετε παρατηρήσεις για τον τρόπο που μιλάει.
Προσπαθήστε να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιό του διαβάζοντάς του βιβλία και προτρέποντάς το στη συνέχεια να σας διηγηθεί εκείνο την ιστορία.
Εάν το πρόβλημα συνεχιστεί…
Εάν συνεχίσει να ψευδίζει είναι προτιμότερο να ξεκινήσετε μια λογοθεραπεία πριν το παιδί σας αρχίσει να μαθαίνει να διαβάζει.