Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. Η άνοδος και η πτώση. Ο οδοντίατρος από τη Θεσσαλονίκη – με καταγωγή από το Αίγιο – ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία το 1981, όταν εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α' Θεσσαλονίκης επί προεδρίας, Γεωργίου Ράλλη. Υφυπουργός Πολιτισμού για θέματα Αθλητισμού την περίοδο 1991 – 1992, αποφασίζει να αποχωρήσει από το Κοινοβούλιο το 1998 για να βάλει υποψηφιότητα για δήμαρχος στη συμπρωτεύουσα.
Ο “φτερωτός γιατρός”, όπως ήταν το παρατσούκλι του έχτισε το δικό του μύθο στη Θεσσαλονίκη. Το 1998 με αντίπαλο το Θρασύβουλο Λαζαρίδη - τότε Δήμαρχο Καλαμαριάς – εξελέγη πανηγυρικά με ποσοστό 54,21%. Στις επόμενες δύο εκλογικές αναμετρήσεις (2002 με βασικό αντίπαλο τον Σπύρο Βούγια και 2006 με βασικό αντίπαλο την Χρύσα Αράπογλου) επανεξελέγη Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Η θητεία του ως δημάρχου ολοκληρώθηκε το 2010. Όλα έδειχναν ότι τίποτα δεν μπορούσε να σταματήσει την πολιτική ανηφόρα του ευθυτενή και politically correct άνδρα της Θεσσαλονίκης, Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.
Εκτός από “φτερωτός γιατρός” είχε και τον τίτλο του “ατσαλάκωτου”. Πάντα προσεγμένος με αψεγάδιαστη κόμη, καλοραμμένα κοστούμια και επιβλητικό παράστημα δικαιολογούσε το παρωνύμιο που κάποιοι έσπευσαν να του δώσουν.
Ο “φτερωτός γιατρός”
Στα νιάτα του ήταν από τους πιο σημαντικούς Έλληνες δρομείς. Κατάφερε όχι μόνο να αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδος, αλλά και Βαλκανιονίκης στα 100 μέτρα, ενώ κατέκτησε και τρία ευρωπαϊκά μετάλλια. Το πρώτο στο Ελσίνκι το 1971, το δεύτερο το 1972 στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας και το τρίτο το 1976 στο Μόναχο. Πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου (1972) και του Μόντρεαλ το 1976 (ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής). Οι επιδόσεις του στο στίβο του χάρισαν το παρατσούκλι “φτερωτός”. Ένας γιατρός που ήξερε να...πετάει στο στίβο.
Κι αν κάποιος ρίξει μια ματιά στο παρελθόν του ως αθλητής, θα δει ότι έγραψε τη δική του ιστορία στον ελληνικό στίβο, διατηρώντας το πανελλήνιο ρεκόρ στα 100 μέτρα για 21 συνεχή χρόνια!
Ο Παπαγεωργόπουλος γεννήθηκε το 1947 στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στην οδοντιατρική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, και άσκησε το επάγγελμα, μέχρι τη στιγμή που η πολιτική μπήκε για τα καλά στη ζωή του, το 1981, σκλαβώνοντάς τον μία για πάντα – κυριολεκτικά, αλλά και μεταφορικά.
Όσοι τον γνώριζαν λίγο περισσότερο, τον κατηγορούσαν για επιδεικτική συμπεριφορά, παρομοιάζοντάς τον με ευγενή του 20ου αιώνα με αριστοκρατικές συνήθειες. “Σαν να έχει καταπιεί μπαστούνι είναι”, συνήθιζε να λέει παλιός δημοσιογράφος της Θεσσαλονίκης. “Νόμιζε ότι το να είσαι δήμαρχος Θεσσαλονίκης ήταν τόσο μεγάλο αξίωμα, που έπρεπε να συμπεριφέρεται με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Καταρχάς μιλούσε για τον εαυτό του λέγοντας “ο δήμαρχος”, δεν έλεγε “εγώ”. Και πίστευε ότι έπρεπε να είναι πριγκιπική η συμπεριφορά του, λες και ήταν κανένας ηγεμόνας”, συμπληρώνει κάποιος άλλος.
Ο πρώην δήμαρχος συνήθιζε να πηγαίνει παντού με τον οδηγό του, ενώ ποτέ δεν καθόταν στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου του, εκδηλώνοντας με κάθε δυνατό τρόπο την....αριστοκρατική του καταγωγή.
Η πτώση του... ευπατρίδη της Θεσσαλονίκης
Η πτώση ήταν σφοδρή και ραγδαία. Η θητεία του στο δημαρχιακό θώκο, λήγει το 2010, και ενώ έχει ήδη ξεσπάσει το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης στο Δήμο. Μια υπόθεση που βρισκόταν από το 2008 στη Δικαιοσύνη. Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κατηγορήθηκε μεταξύ άλλων για υπεξαίρεση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ – τότε -, ενώ ο ίδιος είχε ζητήσει την ποινική δίωξη υπαλλήλου θεωρώντας τον υπεύθυνο για την κατάσταση στα ταμεία του Δήμου. Δήλωνε μάλιστα ότι το συνολικό ποσό των υπεξαιρέσων δεν ξεπερνάει τα 3 εκ. Ευρώ, απαντώντας στις κακές γλώσσες.
“Την υπόθεση υπεξαίρεσης αποκάλυψα, εγώ ο ίδιος!”
Πρόσφατα σε άρθρο - ενόψει έναρξης της δίκης - στο προσωπικό του blog, με τίτλο: “Επί τέλους ήρθε η ώρα να λάμψει η αλήθεια”, έγραφε: “Επιτέλους οδεύει στο ακροατήριο – 4,5 ολόκληρα χρόνια μετά την αποκάλυψη από εμένα τον ίδιο σε συνέντευξη Τύπου – η υπόθεση της υπεξαίρεσης από ένα επίορκο υπάλληλο του Δήμου Θεσσαλονίκης, μιας υπεξαίρεσης που έγινε εις βάρος της Εφορίας και Ασφαλιστικών Ταμείων και η οποία είχε ξεκινήσει, όπως η δικαστική έρευνα απέδειξε, πολύ πριν ορκισθώ Δήμαρχος Θεσσαλονίκης!
Υπεξαίρεση από ένα επίορκο υπάλληλο ο οποίος με την μέθοδο της πλαστογράφησης εγγράφων προσκόμιζε στις υπηρεσίες του Δήμου “αποδείξεις” της Θ΄ ΔΟΥ και των Ασφαλιστικών Ταμείων ότι εισέπρατταν από τον Δήμο τις μηνιαίες υποχρεώσεις του, χωρίς μάλιστα ποτέ η Θ΄ ΔΟΥ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία να διαμαρτυρηθούν για οποιαδήποτε καθυστέρηση από πλευράς Δήμου Θεσσαλονίκης”, ρίχνοντας αποκλειστικά τις ευθύνες στον γενικό γραμματέα του Δήμου, Παναγιώτη Σαξώνη. Ο ίδιος μάλιστα δεν παρέλειπε να επαναλαμβάνει, ότι ήταν εκείνος που έφερε στο φως της δημοσιότητας το σκάνδαλο.
Η κόντρα με τον Μπουτάρη
Χαρακτηριστικός ήταν ο τρόπος με τον οποίο είχε μιλήσει για τον προκάτοχό του, ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, όταν ανέλαβε τη δημαρχία, μιλώντας για "Χάος και μπάχαλο", αναφερόμενος στην κατάσταση που άφησε πίσω του ο Παπαγεωργόπουλος.
Η κόντρα των δύο ανδρών συνεχίστηκε και μετά την εκλογή Μπουτάρη, καθώς ο “φτερωτός γιατρός”, απαντώντας στις κατηγορίες του οινοπαραγωγού – δημάρχου είχε πει ότι είναι "αδύνατο να διοικήσει" και πως το σκάνδαλο των υπεξαιρέσεων είναι ένα ψέμα.
Οι τίτλοι τέλους έπεσαν την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου του 2013. Η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ήρθε να προσγειώσει ανώμαλα το “φτερωτό γιατρό”. Η απόφαση του δικαστηρίου ιδιαίτερα σκληρή, αλλά και δίκαιη, όπως λένε όσοι γνωρίζουν καλά την υπόθεση: Ισόβια. Μια απόφαση που ήρθε να βάλει οριστικά τέλος στα φτερουγίσματα του πρώην ισχυρού άνδρα της Θεσσαλονίκης.