S&P: Δεν επηρεάζεται η αξιολόγηση της Κύπρου από τις εκλογές

Δεν επηρεάζει τις διαβαθμίσεις και την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου το αποτέλεσμα των κυπριακών εκλογών, αναφέρει σε έκθεσή του ο οίκος Standard & Poor's, εκτιμώντας πάντως πως η εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη θα επιταχύνει τη διαδικασία οριστικοποίησης της δανειακής σύμβασης με την Τρόικα.

Ο οίκος αξιολόγησης, σύμφωνα με το ΡΙΚ, αναφέρει ότι η λήψη βραχυπρόθεσμου δανείου και πακέτου στήριξης εξαρτάται περισσότερο από τις επιλογές των Ευρωπαίων, παρά των Κυπρίων. Σημειώνει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο νέος πρόεδρος και την πιθανότητα τα νέα μέτρα του μνημονίου, όποια κι αν είναι αυτά, να επηρεάσουν την ανάπτυξη και τα κίνητρα για επένδυση στις τράπεζες. Ο οίκος εκτιμά ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση θα έχει προτεραιότητα το μνημόνιο.

“Ωστόσο, η ικανότητα του κ. Αναστασιάδη να βρει ένα ισοζύγιο μεταξύ διατήρησης της δημοτικότητας του και συμφωνίας σε ένα μνημόνιο που θα ικανοποιήσει τους πιστωτές και τα εσωτερικά τους συμφέροντα φαίνεται περιορισμένη, και συρρικνώνεται”, σημειώνει.

Ο S&P αναφέρει ακόμα ότι οι μελλοντικές πηγές ανάπτυξης για την Κύπρο παραμένουν αβέβαιες και αναμένει μέση ετήσια συρρίκνωση 1,5% την επόμενη τριετία.