Της Λήδας Δεληγιάννη
“Τώρα δηλαδή είμαστε ακυβέρνητοι;”. Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση οι δημοσιογράφοι που παρουσίαζαν τα εκλογικά αποτελέσματα στην Ιταλία σχολίασαν την πρώτη ασφαλή ανακοίνωση ποσοστών.
Όπως συχνά λέγεται στη δημοσιογραφία – και όχι μόνον- η κάλπη μίλησε... στην Ιταλία. Και τι είπε;
Καταρχήν είπε στους Ευρωπαίους αξιωματούχους “είναι έτσι όπως ακριβώς νομίζετε, οι χειρότεροι σας φόβοι γίνονται πραγματικότητα”. Είπε στις αγορές “ποιος φοβάται ποιον τώρα;”. Είπε στους Ιταλούς πολιτικούς “όχι άλλη λιτότητα”.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στις χρηματιστηριακές αγορές είναι το γεγονός ότι στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου ανεστάλη η διαπραγμάτευση των τραπεζικών μετοχών, μετά τις τεράστιες απώλειες που σημειώθηκαν στο άνοιγμα. Συνάντηση του Μάριο Μόντι με τον Κεντρικό Τραπεζίτη της Ιταλίας την Τρίτη το μεσημέρι.
Και αν θυμάστε τα όσα λέγονταν και γράφονταν, τις δηλώσεις, τις νουθεσίες και τις προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι να βγάλει μια βιώσιμη κυβέρνηση, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία... σιωπή. Σιωπή αβεβαιότητας, σιωπή ανησυχίας, τα βλέμματα όλα στραμμένα στο μετά την επόμενη μέρα της επόμενης των... εκλογών. Διότι, βεβαίως, η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα. Η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Και – κατά το περίφημο αμερικανικό δόγμα- too big to fall (πολύ μεγάλη για να πέσει) αλλά και too big to be saved (πολύ μεγάλη για να σωθεί).
Φόβοι ακυβερνησίας
Μπορεί ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας. Αλλά θα κάθεται σε έναν πρωθυπουργικό θώκο που τρίζει καθώς η πλειοψηφία των εδρών που έχει το κόμμα του στην ιταλική Βουλή είναι πολύ οριακή.
Με καταμετρημένο το 99,9% των ψήφων:
- Ο κεντροαριστερός συνασπισμός υπό τον Μπερσάνι εξασφαλίζει 29,55% των ψήφων.
- 29,18% για τον συνασπισμό της δεξιάς του Μπερλουσκόνι.
- Τρίτη πολιτική δύναμη, το Κίνημα 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο με 23,75% των ψήφων.
Στελέχη του κόμματος του Μπερσάνι δήλωσαν ότι θα γίνει προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης. Με ποια κόμματα όμως να συνασπιστεί;
Τόσο ο διάττων πλην υπέρλαμπρος αστέρας αυτών των εκλογών, Μπέπε Γκρίλο όσο και ο - πολύ σκληρός για να πεθάνει- Μπερλουσκόνι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι πρόθυμοι για διαπραγματεύσεις ή ότι όποιος θέλει τη στήριξη τους θα πρέπει να δώσει γη και ύδωρ.
"Έχουν ξοφλήσει, τόσο στην αριστερά, όσο και στη δεξιά. Μπορεί να κρατήσουν επτά/οκτώ μήνες, αλλά θα σταθούμε πραγματικό εμπόδιο γι΄ αυτούς...είναι μία είδηση παγκόσμιας σημασίας", έγραψε στο blog του ο Μπέπε Γκρίλο. "Είμαστε μία εξαιρετική δύναμη. Θα είμαστε 110 στο κοινοβούλιο, αλλά έξω από αυτό θα είμαστε εκατομμύρια"...
Όπως και στην Ελλάδα το καλοκαίρι, ένας δεύτερος γύρος εκλογών φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτος.
Αβεβαιότητα: η λέξη που περιέχεται σε όλα τα δημοσιεύματα για την Ιταλία
Αν κοιτάξει κανείς τους τίτλους των σημερινών εφημερίδων, των ιστοσελίδων, των ειδησεογραφικών πρακτορείων και των τηλεοπτικών δικτύων η λέξη που θα δει σε κάθε τίτλο, όσον αφορά στις ειδήσεις για τις ιταλικές εκλογές είναι “αβεβαιότητα”. Σοκ και δέος... και μετά μούδιασμα.
"Εκλογές σοκ που μας δίνουν ένα ακινητοποιημένο κοινοβούλιο", είναι ο τίτλος της Corriere della Sera. "Μια χώρα που δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί", σχολιάζει η La Repubblica. “Οι εκλογές αφήνουν μόνο αβεβαιότητα” o τίτλος της Deutsche Welle.
“Ιταλία: Αδιέξοδο μετά την ψήφο διαμαρτυρίας” γράφει το BBC. “Αδιέξοδο στην Ιταλία μετά το σοκ των εκλογών” το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του Reuters. “Χωρίς καθαρή πλειοψηφία οι Ιταλοί έπεσαν σε αδιέξοδο” γράφει η γαλλική Le Monde. “Oι αντι-πολιτικές Γκρίλο και Μπερλουσκόνι σπρώχνουν την Ιταλία στην ανομία” γράφει η ισπανική El Pais που χαρακτηρίζει τον Γκρίλο “λαϊκό τσουνάμι”.
“Στο κενό έπεσαν οι προειδοποιήσεις της καγκελαρίου Μέρκελ”, σχολιάζει ο αναλυτής του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων Κρίστοφ Ζάτορ, υπονοώντας τις προειδοποιήσεις για την επιστροφή του Μπερλουσκόνι στην εξουσία. To Βερολίνο εκτιμά πως η επάνοδος Μπερλουσκόνι θα παγώσει το αίμα των αγορών.
Η Hessische Allgemeine γράφει ότι “είναι πολύ πιθανό οι ευρωφοβικοί λαϊκιστές του Μπερλουσκόνι και του Γκρίλο με τη βοήθεια της γερουσίας, την οποία ελέγχουν, να ακυρώσουν οποιαδήποτε μεταρρυθμιστική προσπάθεια”. Η Münchener Merkur συμπληρώνει: “τρελάθηκαν οι Ιταλοί. Περίπου το 50% των πολιτών εμπιστεύθηκε την πολύτιμη ψήφο του σε δύο πολιτικούς λαοπλάνους φορτωμένους με καταστροφικό δυναμικό”.
Όταν ο ευρωπαϊκός Βορράς... ορμηνεύει, ο Νότος μπορεί να ακούει. Όταν όμως ο ευρωπαϊκός Νότος ψηφίζει, ο Βορράς κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα.
Μπερλουσκόνι: Δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη η Ιταλία αλλά...
Ναι σε ενδεχόμενη συνεργασία αλλά υπό... πολλούς όρους, λέει ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Ο Καβαλιέρε δήλωσε ανοιχτός σε μια συμμαχία ανάμεσα στον κεντροδεξιό συνασπισμό του και την κεντροαριστερά, η οποία εξασφάλισε τις περισσότερες έδρες στο ιταλικό Κοινοβούλιο.
"Η Ιταλία δεν μπορεί να μείνει ακυβέρνητη, πρέπει να αντιδράσουμε", είπε στη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης. Τόνισε όμως ότι “όλοι πρέπει να κάνουν θυσίες” για το κοινό καλό.
Βεβαίως το μέγεθος αυτών των θυσιών είναι κάτι το οποίο επιδέχεται μεγάλης συζήτησης ενώ πολλοί επισημαίνουν τον κίνδυνο, ο Μπερλουσκόνι να κάνει μια πρώτη υποχώρηση, να μπει σε κυβέρνηση συνασπισμού, την οποία όμως μετά θα “ροκανίσει” εκ των έσω και ίσως τελικά ρίξει με την αιτιολογία “εμείς είχαμε κάθε καλή διάθεση αλλά...δεν τα βρήκαμε”.
Απέκλεισε πάντως κατηγορηματικά μια συνεργασία με το συνασπισμό του Μάριο Μόντι.
Άρχισαν τα μηνύματα από το Βερολίνο
“Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική από τις μεταρρυθμίσεις” διαμήνυσε ο Φίλιπ Ρέσλερ και κάλεσε όλα τα κόμματα να βοηθήσουν τη σταθερότητα για το “βαθύτατα χρεωμένο κράτος”.
Ενώ, με μια... αμεροληψία που κι εμείς εδώ στην Ελλάδα γνωρίζουμε καλά δεν δίστασε να δηλώσει ότι “θα μπορούσε να φανταστεί ένα καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα”.