Τα τρία “καυτά” ερωτήματα στην υπόθεση Βλαστού

Στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφάλειας, οι δυο άνδρες οι οποίοι επέβαιναν στο ελικόπτερο που συμμετείχε στην απόπειρα απόδρασης του βαρυποινίτη Παναγιώτη Βλαστού από τις φυλακές Τρίπολης.

Ένας εκ των δύο συλληφθέντων, αλλοδαπός και δραπέτης των φυλάκων Δομοκού, έχει δηλώσει ότι δεν γνώριζε ποιον θα βοηθούσαν να αποδράσει από το σωφρονιστικό ίδρυμα Τρίπολης, συμπληρώνοντας ότι έλαβε μέρος στην όλη απόπειρα, με μόνο κίνητρο το χρηματικό αντίτιμο των 50.000 ευρώ που του είχε υποσχεθεί ο συνεργός του.

Τα "καυτά" ερωτήματα

Από την προανάκριση, βάσει και των ανακοινώσεων της ΕΛ.ΑΣ, προκύπτει ότι οι δύο χειριστές του ελικοπτέρου τελούσαν υπό ομήρεια, επομένως δεν εμπλέκονται στην επιχείρηση της απόπειρας απόδρασης.

Πολλά ερωτηματικά, ωστόσο, έχουν δημιουργηθεί στους αξιωματικούς της Ασφάλειας.

Πρώτ' απ' όλα, αναζητούν την προέλευση των πολλών χρημάτων που σπαταλήθηκαν για το σχεδιασμό της επιχείρησης. Ακόμη, άγνωστος παραμένει ο ρόλος των δυο πανέμορφων γυναικών που αποκαλύφθηκε ότι εισήλθαν και εξήλθαν του ελικοπτέρου, ενώ στην Ασφάλεια πονοκεφαλιάζουν και για τα ασύλληπτα μέλη της ομάδας υποστήριξης.

Η ΕΛ.ΑΣ εξετάζει την πιθανή σχέση των συμμετεχόντων στην απόπειρα με τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Η Ασφάλεια ερευνά κυρίως δύο σημεία: Πρώτον, το μέρος που θα φυγαδευόταν ο Βλαστός, αν κατάφερνε τελικά να αποδράσει. Δεύτερον, ο τόπος που θα εγκατέλειπαν το ελικόπτερο. Η αναζήτηση του κρυσφύγετου θεωρείται από την ΕΛ.ΑΣ κομβικής σημασίας και η ανακάλυψή του ίσως οδηγήσει και στην αποκάλυψη της ταυτότητας των δύο μυστηριωδών γυναικών.

Υπάρχει η πληροφορία ότι ο Παναγιώτης Βλαστός σχεδίαζε να αποδράσει ήδη από τα Χριστούγεννα. Όταν οι αρχές πληροφορήθηκαν τα σχέδια του και έβαλαν πλέγμα πάνω από το προαύλιο των φυλακών Τρικάλων, ο βαρυποινίτης ανέβαλε την επιχείρηση και παράλληλα έψαχνε τρόπο να ξεπεράσει τα συρματόσχοινα που τοποθετήθηκαν. Ήταν τέτοια η βιασύνη του να φύγει και αποφάσισε να το ρισκάρει.

Τα δεδομένα που κρατά στα χέρια της η ΕΛ.ΑΣ

Οι αστυνομικοί γνωρίζουν ότι στο ελικόπτερο που νοικιάστηκε τηλεφωνικά από εταιρεία του Ασπροπύργου αρχικά επέβαιναν δύο Ρωσίδες (συνοδοί πολυτελείας), ενώ ο 31χρονος Αλβανός και ο 29χρονος Έλληνας ανέβηκαν από τη Ζαγορά του Πηλίου το μεσημέρι της Κυριακής.

Εκεί οι οργανωτές της κινηματογραφικής απόδρασης πέρασαν ένα χλιδάτο διήμερο με σκι στα Χάνια, τζακούζι και μασάζ. Απ' ό,τι προκύπτει, διέμεναν σε σουίτες γνωστού ξενοδοχείου της περιοχής και σκορπούσαν αφειδώς χρήματα. Η Αστυνομία εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι τα χρήματα να προέρχονται από ληστείες.

Το πρωί της Κυριακής ο Έλληνας και ο Αλβανός, αφού έκαναν spa, έφυγαν για σκι στα Χάνια του Πηλίου. Επιστρέφοντας, γύρω στις 15:30 το μεσημέρι, τους περίμενε, το ελικόπτερο, για να πετάξουν -σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης- για Θεσσαλονίκη. Στις 15:48, το ελικόπτερο απογειώθηκε και πάνω από τον Πλαταμώνα προσγειώθηκε, καθώς ο πιλότος δήλωσε μηχανική βλάβη. Έκτοτε, χάνονται τα ίχνη του, για να εντοπιστούν λίγο αργότερα πάνω από τη θεσσαλική πόλη.

Η Αστυνομία αναζητά τις δύο Ρωσίδες και δύο ακόμη άτομα, που φέρονται να αποτελούσαν την ομάδα υποστήριξης στο επίπεδο διαφυγής. Το μεγάλο ερωτηματικό, μετά τη σύλληψη των δραστών της απόπειρας απόδρασης, είναι αυτό: ποιοι είναι αυτοί που θα παραλάμβαναν τον Παναγιώτη Βλαστό και τους δύο συνεργούς του, αν ήταν επιτυχημένη η επιχείρηση στο σωφρονιστικό κατάστημα των Τρικάλων.