Παραμένει το χάσμα Μέρκελ-Ερντογάν

Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις ήταν το περιεχόμενο των -όχι θερμών - επαφών της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ στην τουρκική πρωτεύουσα .

Σε συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η καγκελάριος επανέλαβε τις -όχι ιδιαίτερα αρεστές στην Άγκυρα-απόψεις της για τις ευρωτουρκικές σχέσεις και εξέφρασε τις "αμφιβολίες" της για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

"Οι χώρες που έχουν υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, όπως για παράδειγμα η Τουρκία, πρέπει να έχουν καλές σχέσεις και εμπορικές σχέσεις με τις χώρες-μέλη. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα πραγματικότητα μεταξύ της Τουρκίας και της Κύπρου" είπε ενώπιον του Ερντογάν η Μέρκελ η οποία τόνισε ότι  "Πρέπει να υπάρξει πρόοδος στο θέμα του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι περιορισμένος ο αριθμός των κεφαλαίων που θα ανοίξουν" .

Παράλληλα, η Γερμανίδα καγεκαλάριος, κράτησε αποστάσεις λέγοντας: "Αυτό δεν εξαρτάται από μένα. Είναι κάτι που θα κάνουν οι ενδιαφερόμενες χώρες. Ο κ. Ερντογάν είπε πως μπορεί να παίξει κάποιο ρόλο και πως το ίδιο πρέπει να κάνει και η Ελλάδα. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε, αλλά η πράξη αφορά τις δύο πλευρές" .

Στην ίδια συνένετυξη Τύπου, ο  Ερντογάν έθεσε θέμα ταυτόχρονων βημάτων τόσο για το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, όσο και για το αίτημα της ΕΕ για υπογραφή εκ μέρους της Τουρκίας, της συμφωνίας επανεισδοχής. "Έχουμε κάνει ανοίγματα στο θέμα το λιμανιών και των αεροδρομίων, αλλά δεν είδαμε κάποια ανταπόκριση στα ανοίγματά μας αυτά" είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός.