Παπανδρέου στο CNN: Πονάω και εγώ για τα μέτρα

Στην εκπομπή της γνωστής δημοσιογράφου του CNN Κριστίν Αμανπούρ εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που τοποθετήθηκε σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, υπερασπιζόμενος παράλληλα τη δική του θητεία ως πρωθυπουργού.

Στην πρώτη ερώτηση της δημοσιογράφου για το πώς αισθάνεται όταν βλέπει τον πόνο που έχει προκαλέσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, απάντησε πως “ο πόνος των Ελλήνων πονάει κι εμένα”, τονίζοντας ότι η κυβέρνησή του πήρε δύσκολες αποφάσεις, καθώς η χώρα αντιμετώπιζε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, την οποία αποφύγαμε, όπως είπε. “Πιστεύω ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε αλλιώς”, σημείωσε.

Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε επίσης πως η Ελλάδα έχει δώσει τον αγώνα της και ότι ο ίδιος περίμενε περισσότερη υποστήριξη από την Ευρωζώνη, η οποία έχει κι αυτή σοβαρά ελαττώματα στη δομή της, όπως υποστήριξε, ενώ ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης αν συνεχιστούν οι πολιτικές λιτότητας, ξεκαθάρισε ότι δε γίνεται να συνεχίσουν να εφαρμόζονται άλλα μέτρα λιτότητας, επισημαίνοντας ότι η λιτότητα δεν είναι η λύση, αλλά στην πραγματικότητα είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν πιο ανταγωνιστική την Ελλάδα.

Υπενθύμισε ακόμα ότι ο ίδιος άρχισε να προχωρά σε μεταρρυθμίσεις που μακροπρόθεσμα θα δημιουργούσαν μία πιο ανταγωνιστική οικονομία, σχολιάζοντας παράλληλα ότι τα πολύ βαθιά μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται καταστρέφουν την επόμενη γενιά. “Δε θέλω να δω μία χαμένη γενιά”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, άφησε αιχμές για τους Ευρωπαίους ηγέτες, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν για να καταστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ισχυρή και ενωμένη, όμως για να γίνουν αυτά απαιτείται μία “πραγματική ηγεσία” στην Ευρώπη.