Σε αναβολή του στόχου για το έλλειμμα προσβλέπει ο Μοσκοβισί

Αισιόδοξος για αναβολή του στόχου επαναφοράς του δημοσιονομικού ελλείμματος της Γαλλίας στο 3% εμφανίστηκε με σημερινές του δηλώσεις ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων της Κομισιόν για το 2013, που κάνουν λόγο για έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ το 2013 στη χώρα.

"Υπάρχουν οι συνθήκες για να εξεταστεί μια αναβολή του ονομαστικού στόχου το 2013", δήλωσε ο Μοσκοβισί, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η αναβολή αυτή θα εφαρμοστεί μόνο μετά από συνομιλίες και με τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων εταίρων της Γαλλίας.

Ο Μοσκοβισί χαρακτήρισε “εξαιρετικά έξυπνο” και “εξισορροπημένο το μήνυμα που έδωσε, σύμφωνα με τον ίδιο, η Κομισιόν, που δεν απέκλεισε μια αναβολή της διορίας για την επαναφορά του γαλλικού ελλείμματος στο 3%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεψε επίσης για την Γαλλία ανάπτυξη 0,1% φέτος και 1,2% το 2014, έναντι ποσοστού 0,8% και 2% αντίστοιχα που υπολόγιζε μέχρι πρόσφατα η σοσιαλιστική γαλλική κυβέρνηση. Ο Γάλλος υπουργός, από την πλευρά του, δήλωσε αισιόδοξος ότι η ανάπτυξη θα είναι μεγαλύτερη του 0,1%.

Παράλληλα ο Πιέρ Μοσκοβισί δεσμεύτηκε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την τακτοποίηση των δημοσιονομικών της, προκειμένου να επιτύχει την διαρθρωτική ισοσκέλιση του προϋπολογισμού της το 2017. Παρέθεσε μάλιστα και τους τομείς στους οποίους μπορούν να γίνουν προσπάθειες εξοικονόμησης 60 δισ. ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες σε περίοδο πέντε ετών: μεταρρύθμιση των συντάξεων, οικογενειακή πολιτική, επιδότηση των επιχειρήσεων, και άλλα.

"Θα ορίσουμε επακριβώς τα μέτρα αυτά στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας", το οποίο θα παρουσιαστεί στα μέσα Απριλίου στο κοινοβούλιο και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατέληξε.