Αρνητικά μηνύματα από Κομισιόν – Δεν ικανοποίησε το LTRO

Πιέσεις δέχτηκε η ισοτιμία EURUSD προς τη στήριξη στο 1,3165 αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ για την αποπληρωμή των δανείων LTRO από τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Ειδικότερα, 356 τράπεζες θα αποπληρώσουν 61,1 δισ. ευρώ για το δεύτερο πρόγραμμα 3ετούς χρηματοδότησης LTRO την ερχόμενη εβδομάδα, ακριβώς το μισό ποσό που εκτιμούσαν οι αναλυτές (122,5 δισ. ευρώ). Παράλληλα 9 τράπεζες προχώρησαν στην αποπληρωμή 1,7 δισ. ευρώ στην πέμπτη δόση του πρώτου LTRO.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ διοχέτευσε τις τράπεζες με συνολικά 1 τρισ. ευρώ σε 3ετή δάνεια πριν από ένα χρόνο όταν "πάγωσε" ο διατραπεζικός δανεισμός.

Σήμερα, χειρότερες από τις προηγούμενες ήταν και οι προβλέψεις της Κομισιόν κατά την αναθεωρημένη χειμερινή της έκθεση για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη το τρέχον έτος.

Η Ελλάδα και η Κύπρος θα δουν την οικονομία τους να συρρικνώνεται κατά -4,4% και -3,5% αντίστοιχα το 2013. Ενώ η Κύπρος είναι η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης για την οποία προβλέπεται διεύρυνση της ύφεσης και το 2014.

Η Κομισιόν προβλέπει το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη το 2013 να συρρικνωθεί στο -0,3% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 0,1%, ενώ αμετάβλητη διατήρησε την πρόβλεψη για το 2014 στο 1,4%.

Οι απαισιόδοξες προβλέψεις της Κομισιόν έδωσαν αφορμή νωρίτερα για την πτώση του EURUSD κάτω από το επίπεδο του 1,3200.

Στην υπόλοιπη αγορά συναλλάγματος, η εικόνα δείχνει το δολάριο Αυστραλίας να ενισχύεται έναντι του δολαρίου ΗΠΑ με κέρδη άνω του 0,84%, ενώ το γεν, το ελβετικό φράγκο και το ευρώ υποχωρούν έναντι του αμερικανικού νομίσματος.