Η μόλυνση σκοτώνει πρόωρα τους καρδιοπαθείς

Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλεί αυξημένη θνησιμότητα μεταξύ των ανθρώπων που έχουν υποστεί ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου ή πάσχουν από στηθάγχη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Επιθεώρηση (European Heart Journal) και αναδημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Έρευνα που έγινε σε 154.204 Βρετανούς ασθενείς που είχαν νοσηλευτεί έπειτα από ένα καρδιακό επεισόδιο ή μια καρδιοπάθεια μεταξύ του 2004 και του 2007 έδειξε ότι το ποσοστό της θνησιμότητας αυξανόταν ταυτοχρόνως με μια αυξημένη έκθεση σε λεπτά σωματίδια PM 2,5, δηλαδή εισπνεόμενα σωματίδια που έχουν διάμετρο 2,5 μικρόμετρα ή μικρότερη.

Τα σωματίδια αυτά, τα οποία προέρχονται κυρίως από την κυκλοφορία των οχημάτων και τη βιομηχανία, διεισδύουν στο αναπνευστικό σύστημα πιο βαθιά από τα μεγαλύτερα σωματίδια. Η αναλογία των λεπτών σωματιδίων εκφράζεται σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

"Βρήκαμε ότι για κάθε αύξηση 10μg/m3 των PM 2,5, το ποσοστό της θνησιμότητας αυξανόταν κατά 20%", διευκρίνισε η δρ. Κάθριν Τον, μια επιδημιολόγος στο Λονδίνο, η οποία ηγήθηκε της έρευνας μαζί με τον Πολ Ουίλκινσον, καθηγητή επιδημιολογίας στη βρετανική πρωτεύουσα.

Οι δυο ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό της θνησιμότητας μειωνόταν κατά 12% αν οι ασθενείς δεν είχαν εκτεθεί στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ 4.783 θάνατοι επήλθαν πιο αργά.

Μέχρι στιγμής υπήρχαν πολλές υποψίες ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση παίζει κάποιο ρόλο στα καρδιολογικά νοσήματα, αλλά πολύ λίγες έρευνες έχουν εξετάσει τον αντίκτυπο που έχει στην επιβίωση έπειτα από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου.

"Το πιο σημαντικό μήνυμα είναι ότι η μείωση της ρύπανσης στις μητροπολιτικές ζώνες μειώνει τη θνησιμότητα από τα καρδιαγγειακά νοσήματα σε χρονικό διάστημα μόνον μερικών ετών", σημειώνει ο καθηγητής Πιερ Μανούτσι στο Μιλάνο, σε ερμηνευτικά του σχόλια για την έρευνα.

Η δρ Τον σημείωσε εξάλλου μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχουν γίνει πολύ λίγες έρευνες στις μεγάλες πόλεις των αναπτυσσόμενων χωρών, όπου το επίπεδο της ρύπανσης είναι εν γένει κατά πολύ υψηλότερο και όπου το ποσοστό των καρδιαγγειακών νοσημάτων αυξάνεται γρήγορα.

"Αν αναλογιστείτε ότι στο Μιλάνο ανησυχούμε όταν οι συγκεντρώσεις λεπτών σωματιδίων PM 2,5 φτάνουν στα 100, ενώ στην Κίνα μπορεί να φτάνουν στα 1.000, παίρνετε μια ιδέα της διαφοράς που υπάρχει όσον αφορά τους κινδύνους και τις συνέπειες για την υγεία", επισημαίνει παράλληλα ο καθηγητής Μανούτσι.