Νέο πολιτικό ναυάγιο στην Τυνησία

Οι διαβουλεύσεις που έγιναν σήμερα ανάμεσα στην προεδρία της Τυνησίας και το ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα δεν οδήγησαν στην εξεύρεση υποψηφίου για την πρωθυπουργία, μετά την χθεσινή παραίτηση του Χαμάντι Τζεμπάλι, την ώρα που η χώρα βρίσκεται βυθισμένη στην χειρότερη πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει μετά την επανάσταση του 2011.

"Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο όνομα", δήλωσε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Μονσέφ Μαρζούκι ο επικεφαλής του Ενάχντα, Ρασίντ Γανούσι, στον οποίο εναπόκειται να διορίσει τον υποψήφιο για την πρωθυπουργία καθώς το κόμμα του διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών στην Συντακτική Εθνοσυνέλευση.

Ο Γανούσι παραδέχθηκε ότι έχει "συνομιλίες με τον κ. Τζεμπάλι" για να αποδεχθεί να ηγηθεί της μελλοντικής κυβέρνησης παρά την παραίτησή του χθες μετά την αποτυχία της πρωτοβουλίας του για τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, ένα σχέδιο που σαμποτάρισε το ίδιο το Ενάχντα.

Ο επικεφαλής του Ενάχντα σημείωσε ότι θέλει να βρει μια λύση ως το τέλος της εβδομάδας, ενώ ο εκπρόσωπος της προεδρίας Άντναν Μάνσερ σημείωσε ότι "η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια" των ισλαμιστών και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ένα όνομα "ως αύριο".

Αν και πολλοί πιθανοί υποψήφιοι αναφέρθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης, όπως ο υπουργός Υγείας Αμπντελατίφ Μέκι, μια επιστροφή του Τζεμπάλι είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να αποκλειστεί.

Στην πραγματικότητα η κοσμική αντιπολίτευση, οι κοινωνικοί εταίροι και μια μεγάλη μερίδα της κοινωνίας των πολιτών έπλεξε το εγκώμιο του παραιτηθέντα πρωθυπουργού και υπ' αριθμόν δύο του Ενάχντα για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την κρίση που ξέσπασε μετά την δολοφονία του αντιισλαμιστή αντιπολιτευόμενου Σόκρι Μπελαΐντ στις 6 Φεβρουαρίου.

Δυο ηγέτες της αντιπολίτευσης δήλωσαν σήμερα έπειτα από συνάντηση που είχαν με τον Τυνήσιο πρόεδρο ότι τάσσονται υπέρ του σχηματισμού μιας περιορισμένης κυβέρνησης πολιτικών και τεχνοκρατών, της οποίας θα ηγείται ο Τζεμπάλι.

Ο επικεφαλής του Αλ Μάσαρ, Σαμίρ Μπετάγεμπ, δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι έχει εμπιστοσύνη στον Τζεμπάλι. "Τον υποστηρίζουμε γιατί απέκτησε αξιοπιστία", σημείωσε και ο Ίσαμ Σέμπι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ο Τζεμπάλι υπογράμμισε στην χθεσινή ομιλία του κατά την οποία ανακοίνωσε την παραίτησή του ότι δεν θα πάρει μέρος "σε καμία πρωτοβουλία που δεν θα καθορίζει την ημερομηνία των προσεχών εκλογών" και "που δεν θα προστατεύεται από πολιτικούς διασυρμούς".

Η τυνησιακή πολιτική ζωή έχει παραλύσει εδώ και μήνες από την ανικανότητα της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης να ολοκληρώσει την σύνταξη του Συντάγματος και ως εκ τούτου να ορίσει ένα εκλογικό χρονοδιάγραμμα.

Η κρίση αυτή εντάθηκε από την δολοφονία του Σόκρι Μπελαΐντ, οι δράστες της οποίας εξακολουθούν να διαφεύγουν.

Ο Τζεμπάλι ανακοίνωσε την πρωτοβουλία του για τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών την ημέρα που έγινε το έγκλημα αυτό για να αποφευχθεί "το χάος", αλλά το ίδιο του το κόμμα οδήγησε σε αποτυχία το σχέδιό του εμμένοντας στην νομιμότητα που του δίνει το εκλογικό του αποτέλεσμα για να κυβερνάει αυτό τη χώρα.

Μετά την παραίτησή του, η Γαλλία, η Γερμανία και η ΕΕ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο πρόσωπό του. Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Άστον, υπογράμμισε ιδιαιτέρως την "μεγάλη αίσθηση του κράτους" που έχει ο Τζεμπάλι.

Εξάλλου χθες ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's υποβάθμισε από "ΒΒ" σε "ΒΒ-" την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, με αρνητική προοπτική, λόγω "των πολιτικών εντάσεων".