Αλλάζει το νόμο για τη Δικαιοσύνη η Πολωνία

Αλλάζει το νόμο για τη Δικαιοσύνη η Πολωνία

Πήρε πίσω τις «μεταρρυθμίσεις» που η ΕΕ είχε χαρακτηρίσει αντιδημοκρατικές

Το κυβερνών Κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας πέρασε σήμερα εσπευσμένα από το κοινοβούλιο τροπολογίες, οι οποίες ανατρέπουν τις προηγούμενες «μεταρρυθμίσεις» στο Ανώτατο Δικαστήριο, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε καταδικάσει ως μη δημοκρατικές.

Οι τροπολογίες εγκρίθηκαν με 215 ψήφους έναντι 161 ψήφων κατά. Σύμφωνα με τους επικριτές, οι τροπολογίες επέτρεπαν στον ευρωσκεπτικιστικό PiS να επιλέγει τους κορυφαίους δικαστές της χώρας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε αποφανθεί τον Οκτώβριο πως η Πολωνία πρέπει να αναστείλει τη μεταρρύθμιση του Ανώτατου Δικαστηρίου και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ζμπίγκιεφ Ζιόμπρο, δήλωσε πως οι σημερινές τροπολογίες ανταποκρίνονται στο αίτημα αυτό. «Εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας», δήλωσε ο Ζιόμπρο στο κοινοβούλιο πριν από την ψηφοφορία. «Ταυτόχρονα προωθούμε τις αλλαγές μας στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης».

Ο αρχικός νόμος μείωνε την ηλικία συνταξιοδότησης των δικαστών στα 65 χρόνια από τα 70. Αφότου τέθηκε σε εφαρμογή, περισσότεροι από 20 δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου -περίπου το ένα τρίτο του συνόλου- αναγκάσθηκαν να παραιτηθούν.

Η τροπολογία προβλέπει πως οι δικαστές που συνταξιοδοτήθηκαν μπορούν να επιστρέψουν και να εργασθούν, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.