Ανώνυμες απειλές κατά blogger και έννομες συνέπειες

Της Χρύσας Τσιώτση

 

Σε ένα διαδραστικό περιβάλλον όπως αυτό του Διαδικτύου, πολλές είναι οι περιπτώσεις που ο επισκέπτης ενός blog διατυπώνει απειλές, ύβρεις και συκοφαντίες, πάντα υπό τον μανδύα της ανωνυμίας. Ειδικά η απειλή, συνιστά ποινικό αδίκημα που τιμωρείται από το νόμο, ανεξάρτητα από το μέσο με το οποίο τελείται (προφορικά, γραπτά, τηλεφωνικά ή διαδικτυακά).

Εξάλλου, η απειλή συνιστά προσβολή της προσωπικότητας, για την οποία ο θιγόμενος δικαιούται να ζητήσει χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

Ακόμη κι όταν όμως δεν υπάρχει απειλή με την έννοια που της προσδίδεται από τον ποινικό κώδικα (εξαγγελία κακού κλπ), η απόπειρα σαφούς εκφοβισμού ενός blogger ώστε να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να γίνει δεκτή, αλλά ούτε και ανεκτή.

Ένα παράδειγμα κατάχρησης της έννοιας της ανωνυμίας υπάρχει στο ιστολόγιο iblog, εναντίον του iblogteam.

Παρατηρούμε ότι κάποιος

  • μιλάει με φράσεις που εμπίπτουν στην έννοια της εξύβρισης ("καλή μου αδελφούλα παναγιωτάκη", "ε, φανταστικέ μ@λ@κ@;"

  • επιβάλλει στον blogger να διαγράψει στοιχεία από ένα κείμενό του και να ζητήσει και συγγνώμη (!) που τα έγραψε, διότι δήθεν αναφέρονται σε κάποιο πρόσωπο που αντικειμενικά δεν είναι προσδιορισμό και δεν ξέρουμε αν υπάρχει

  • συνοδεύει την εντολή του με απειλή για τη σωματική ακεραιότητα του blogger (“για να μην βρεθείς στο ΙΚΑ με άλλο ρόλο και χωρίς να κερνάς γενικές αίματος. Επίσης είναι αμαρτία να σε έχουν δεχτείί για μεταπτυχιακό στην όμορφη Αγγλία και τελικά να μην καταφέρεις να ταξιδέψεις”).

Βέβαια, όλοι αφήνουμε ίχνη στο Internet και οι IP αποτελούν τα ίχνη από τα οποία μπορεί να εντοπιστεί ο υπολογιστής από τον οποίον δημοσιεύθηκαν τα μηνύματα. Οι bloggers εξοπλίζουν συνήθως τους δικτυακούς τους λογαριασμούς με δυνατότητες καταγραφής των IP των επισκεπτών.

Έτσι με μία απλή εισαγγελική παραγγελία, ο πάροχος υποχρεούται να παραχωρήσει στον θιγόμενο τα στοιχεία του συνδρομητή, από τον οποίο μπορούν να δοθούν τα στοιχεία των πιθανών χρηστών έναντι των οποίων υπάρχει δικαίωμα υποβολής μήνυσης και αγωγής για χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης.

Σε μια τέτοια περίπτωση επομένως, η ανωνυμία, σύμφωνα με τον νόμο μπορεί να αρθεί και οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης με συγκεκριμένες κατηγορίες.

 

Η Χρύσα Τσιώτση είναι δικηγόρος, με μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στο Δίκαιο του Internet και την τηλεπικοινωνιών (LL.M in Information Technology and Telecommunications Law, University of Strathclyde-Glasgow U.K).