Οδοντόβουρτσα: Μια από τις πιο… αναθεωρημένες εφευρέσεις

Κάποτε ο Ben Swanson, τότε πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιστορίας της Οδοντιατρικής αποφάσισε να κάνει συλλογή από οδοντόβουρτσες. Κάπου στα 40.000 συλλεκτικά κομμάτια, σταμάτησε. “Έπρεπε να σταματήσω, ήταν πάρα πολλές” λέει.

Η οδοντόβουρτσα αναδεικνύεται μια από τις ανθρώπινες εφευρέσεις οι οποίες έχουν ανασκευαστεί πάμπολλες φορές στην ιστορία. Η... σκούφια τους κρατά κάπου από την μεσαιωνική Κίνα οπότε οι άνθρωποι ξεκίνησαν να βουρτσίζουν τα δόντια τους με τρίχωμα ζώων.

Η πρώτη οδοντόβουρτσα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα φτιάχτηκε περίπου 2-3 αιώνες πριν σε μια φυλακή στο Νιούγκεϊτ του Λονδίνου.

Μέχρι και τα τέλη της δεκαετίας του 1920, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων δεν βούρτσιζαν ποτέ τα δόντια τους.

Στα 1940 οι τρίχες της βούρτσας έγιναν συνθετικές και η εισαγωγή του πλαστικού τους έδωσε κάθε πιθανό σχήμα.

Συχνά, εκτός από τη φροντίδα των δοντιών, χρησιμοποιούνται στην αρχαιολογία για να καθαρίζουν τα ευρήματα που είναι ευαίσθητα και εύθραυστα.

Εν έτει 2013, η Αμερικανική Ακαδημία Ιστορίας της Οδοντιατρικής ακόμη πιέζει τους βουλευτές του Κογκρέσου να περάσουν στις ΗΠΑ νόμο που να καθιστά υποχρεωτικό το βούρτσισμα των δοντιών...

Από την πρώτη οδοντόβουρτσα που χρησιμοποίησαν οι Κινέζοι, στη σημερινή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα

 

Από την πρώτη οδοντόβουρτσα που έφτιαξαν Κινέζοι το μεσαίωνα από κόκκαλο και τρίχωμα ζώων, στη οδοντόβουρτσα του 19ου αιώνα, περίπου με το σχήμα που τη γνωρίζουμε σήμερα έως την πρώτη ηλεκτρική οδοντόβουρτσα που κατασκευάστηκε το 1937.