“Όσκαρ πώς αισθάνεσαι για αυτό που έκανες;” – “Δεν ήθελα να σκοτώσω”

Για την Τετάρτη πήρε προθεσμία να απολογηθεί ο Όσκαρ Πιστόριους ενώπιον του δικαστηρίου που εξετάζει το αίτημά του να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση. 

"Πες μας Όσκαρ, πώς αισθάνεσαι για αυτό που έκανες;" ήταν η πρώτη ερώτηση που έκανε ο δικαστής στον Πιστόριους στην έναρξη της δίκης για να λάβει ως απάντηση ένα ανασήκωμα των ώμων του αθλητή. Ο κατηγορούμενος για φόνο εκ προμελέτης της συντρόφου του έφτασε νωρίς το πρωί στο δικαστήριο της Πρετόρια.

Μετά από ένα ολιγόωρο διάλειμμα, ο Πιστόριους επανήλθε καταθέτοντας ότι "δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει τη σύντροφό του" και πως είναι "βαθιά ερωτευμένος με τη Ρίβα".

Ενόσω διεξάγεται η δίκη, έγινε και η κηδεία της Ρίβα Στινκαμπ. Στην κηδεία εμφανίστηκε και ο Φρανσουά Χουγκάαρντ, ο άνθρωπος που ίσως βρίσκεται – άθελα του- πίσω από το φονικό που στοίχισε τη ζωή της Ρίβα Στίνκαμπ.

Η σορός της άτυχης κοπέλας έφτασε στο μέρος όπου θα γίνει η αποτέφρωση της

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, ο Πιστόριους μιλώντας στην αδελφή του της ορκίστηκε ότι πέρασε τη σύντροφό του για διαρρήκτη. 

Σύμφωνα με την πρώτη αγόρευση των δικαστών, η άτυχη κοπέλα πέθανε από τις σφαίρες που δέχτηκε ενώ βρισκόταν στο μπάνιο. Ενώ όπως αναφέρει το πόρισμα της Αστυνομίας ο Πιστόριους πρόλαβε να βάλει τα προσθετικά μέλη που φορά στα πόδια του και να περπατήσει μέχρι το μπάνιο, στοιχείο που ίσως αναιρεί τον ισχυρισμό περί πανικού και αιφνιδιασμού. 

Ο εισαγγελέας δήλωσε την πρόθεσή του να διατάξει τη προφυλάκιση του Πιστόριους χρεώνοντάς τον με την δολοφονία της κοπέλας. Οι δικηγόροι του, όμως, αναμένεται να ζητήσουν να αποφυλακιστεί με εγγύηση.

Οι δικηγόροι του αθλητή πάντως επέμειναν πως δεν πρόκειται για φόνο.

Ο τοπικός τύπος επικαλούμενος εκθέσεις των ερευνητών της υπόθεσης – κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα – γράφει για σοβαρές φιλονικίες μεταξύ του Πιστόριους και της κοπέλας την Τετάρτη το βράδυ, αρκετές ώρες πριν από την τραγωδία. Η αστυνομία έχει ήδη δηλώσει, ότι η Ρίβα πυροβολήθηκε με τέσσερις σφαίρες 9 mm, ενώ φαίνεται ότι ενοχοποιητικό στοιχείο είναι και ένα ματωμένο ρόπαλο του κρίκετ, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να συνθλίψει το κεφάλι της νεαρής γυναίκας.

Η υπεράσπιση του Πιστόριους που περιλαμβάνει και μια ομάδα που ήρθε ειδικά από την Αγγλία, αμφισβητεί τη δολοφονία.

Εν τω μεταξύ, διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το δικαστήριο έχει διοργανωθεί από γυναίκες που ζητούν την καταδίκη του αθλητή. "Να σαπίσει στη φυλακή ο Πιστόριους" γράφουν τα πλακάτ που κρατούν.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε στις 9:00 ώρα Ελλάδας (0700 GMT) στο επαρχιακό Δικαστήριο στην Πρετόρια, δυο ώρες πριν από την τελετή καύσης του σώματος της νεαρής κοπέλας στη γενέτειρά της στο Πορτ Ελίζαμπεθ στα νότια της χώρας.

Την εξώδιο ακολουθία παρακολούθησαν εκατοντάδες άνθρωποι, ακόμη και εκείνοι που δεν ήξεραν την κοπέλα.