Αρμενία: Δεύτερη προεδρική θητεία για τον Σερζ Σαρκισιάν

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν μοιάζει να οδεύει σε μια νέα εκλογική νίκη και στην δεύτερη πενταετή προεδρική θητεία του, στην εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη νέου προέδρου που διεξήχθη σήμερα.

Όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση και σύμφωνα με τα τελευταία έξιτ πολ, ο Σαρκισιάν  προηγείται με ποσοστό ψήφων περίπου 58%, έναντι του αντιπάλου του- αμερικανικής καταγωγής-Ράφι Χοβανισιάν, ο οποίος συγκέντρωνει το 32% των έγκυρων ψήφων.

Ο Σαρκισιάν ελπίζει ότι η διαδικασία θα τύχει της έγκρισης των διεθνών παρατηρητών. Ως τώρα, αντίθετα με ό,τι είχε συμβεί το 2008, δεν αναφέρθηκαν επεισόδια βίας στη χώρα των 3,2 εκατομμυρίων, το 30% και πλέον εκ των οποίων ζει κάτω από το όριο της φτώχεια, ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι περίπου 300 δολάρια και η ανεργία έφτασε το 16% το 2012.

Το 2008, η εκλογική νίκη του κ. Σαρκισιάν, την οποία είχε αμφισβητήσει η αντιπολίτευση, προκάλεσε διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άνθρωποι.

Το 2012, ο ΟΑΣΕ έκανε λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας κατά τις βουλευτικές εκλογές, τις οποίες κέρδισε το κόμμα του κ. Σαρκισιάν. Το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας σημαδεύτηκε από μια ένοπλη επίθεση εναντίον ενός εκ των υποψηφίων, του Παρουίρ Χαϊρικιάν, ο οποίος τραυματίσθηκε στον ώμο, στις 31 Ιανουαρίου.