Βήμα-βήμα η διαδικασία - Απαντήσεις σε 15 ερωτήσεις από την ΑΑΔΕ
Ενεργοποιήθηκε το ηλεκτρονικό Μητρώο τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών και για τους επόμενους 6 μήνες, θα πρέπει να καταχωριστεί το σύνολο των στοιχείων που απαιτούνται από τις αρμόδιες φορολογικές, τελωνειακές, ελεγκτικές υπηρεσίες για τα επαγγελματικά ή τουριστικά σκάφη, με στόχο να διαπιστωθεί αν είναι πραγματικά τέτοια, προκειμένου να δικαιούται ατέλειες κλπ. Από σήμερα, κατά τη μερική λειτουργία του e-Μητρώου Πλοίων καταχωρίζονται:
- τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής υπό ελληνική σημαία,
- τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής ανεξαρτήτως σημαίας
- τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια.
Έτσι όλα τα σκάφη αυτά αποκτούν μοναδικό αριθμό εγγραφής.
Την ηλεκτρονική διαδικασία εγγραφής και καταγραφής στο e-Μητρώο Πλοίων περιγράφει βήμα-βήμα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Ειδικότερα:
Ποιος είναι ο δικτυακός τόπος της εφαρμογής του «e-Μητρώου Πλοίων»;
Η είσοδος των χρηστών στην εφαρμογή του «e-Μητρώου Πλοίων» πραγματοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της ΑΑΔΕ και την ηλεκτρονική διεύθυνση «http://www.aade.gr». Η πιστοποίηση των χρηστών διενεργείται με τους όρους και τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τους χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του TAXISnet.
2. Είναι υποχρεωτική η καταχώριση στο «e-Μητρώο Πλοίων»;
ΝΑΙ, για τις κατηγορίες των πλοίων του άρθρου 2 του ν. 4256/14 όπως ισχύει.
3. Ποιο είναι το όφελος καταχώρισης των πλοίων στο e-Μητρώο για το συναλλασσόμενο.
α. Η δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου του ν. 4256/14 έχει στόχο την καταχώριση όλων των πλοίων σε μια βάση δεδομένων η οποία θα είναι προσβάσιμη από τους συναλλασσομένους αλλά και από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες, προκειμένου οι διαδικασίες που αφορούν τη λειτουργία των τουριστικών πλοίων και μικρών σκαφών, όπως χορήγηση αδειών επαγγελματικού χαρακτήρα να πραγματοποιείται σε ένα πλήρως ηλεκτρονικό περιβάλλον. Κατά το πρώτο στάδιο εφαρμογής προβλέπεται η διαδικασία έντυπης υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
β. Στην πλήρη ηλεκτρονική εφαρμογή εξορθολογίζονται και καταργούνται γραφειοκρατικές διατάξεις και εισάγονται νέες ρυθμίσεις βασισμένες στα σύγχρονα συστήματα και μέσα μηχανογράφησης.
γ. Στην πλήρη ηλεκτρονική εφαρμογή απλοποιούνται και συντομεύουν οι διαδικασίες για την εκναύλωση των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και των επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιων.
4. Ποια πλοία είναι υπόχρεα καταχώρισης στο «e-Μητρώο Πλοίων»;
α) Τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής ελληνικής σημαίας
β) Τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής ελληνικής σημαίας
γ) Τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής σημαίας άλλου κράτους - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.) ή σημαίας κράτους εκτός της Ε.Ε. υπό προϋποθέσεις, τα οποία εκναυλώνονται μεταξύ ελληνικών λιμένων, εφεξής «ξένης σημαίας»
5. Έχουν υποχρέωση εγγραφής στο e Μητρώο τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής με ξένη σημαία;
Τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής υπό ξένη σημαία δεν έχουν υποχρέωση εγγραφής στο e– Μητρώο του ν. 4256/14, ωστόσο παραμένουν υπόχρεα για την πληρωμή του Τέλους Πλοίων Αναψυχής και Ημερόπλοιων (ΤΕΠΑΗ), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4211/2013.
6. Ποια πρόσωπα έχουν την ευθύνη για την εγγραφή/καταχώριση των πλοίων στο «e- Μητρώο Πλοίων»;
α)Για τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής ελληνικής σημαίας την ευθύνη εγγραφής/καταχώρισης την έχει ο ιδιοκτήτης, πλήρης κύριος ή επικαρπωτής, ο οποίος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την ορθότητα των καταχωρισμένων στοιχείων. Στην περίπτωση σκάφους με περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες, η εγγραφή/καταχώριση διενεργείται από τον κάθε ιδιοκτήτη ξεχωριστά κατά το μέρος της ιδιοκτησίας του.
β) Για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και τα τουριστικά ημερόπλοια, ελληνικής ή ξένης σημαίας, την ευθύνη εγγραφής/καταχώρισης την έχει ο πλοιοκτήτης ή εφοπλιστής. Στην περίπτωση συμπλοιοκτησίας η εγγραφή διενεργείται από τον κάθε πλοιοκτήτη ξεχωριστά κατά το μέρος της ιδιοκτησίας του.
Στην περίπτωση εφοπλισμού η εγγραφή διενεργείται από τον εφοπλιστή ή την εφοπλίστρια εταιρεία και τον/τους πλοιοκτήτη/τες κατά τα στοιχεία που τους αφορούν. Σε περίπτωση εκμετάλλευσης του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής ή τουριστικού ημερόπλοιου από συμπλοιοκτησία, τα στοιχεία εκμετάλλευσης καταχωρίζονται από το διαχειριστή αυτής.
7. Στην ΚΥΑ ορίζεται ότι στη περίπτωση σκάφους με περισσότερους του ενός ιδιοκτήτες, η εγγραφή διενεργείται από τον κάθε ιδιοκτήτη ξεχωριστά κατά το μέρος της ιδιοκτησίας του. Είμαι ένας εκ των πλοιοκτητών και κατά την εγγραφή του ποσοστού μου η εφαρμογή μου εμφανίζει ως υποχρεωτική την καταχώρηση όλων των πλοιοκτητών. Ο πρώτος πλοιοκτήτης, επικαρπωτής ή ο εφοπλιστής που θα προχωρήσει στην εισαγωγή νέου πλοίου, πρέπει υποχρεωτικά να καταχωρίσει στην εφαρμογή τα στοιχεία όλων των πλοιοκτητών (ΑΦΜ & ποσοστό) καθώς και του εφοπλιστή. Μόνο όμως στο ΑΦΜ του κάθε πλοιοκτήτη, ή επικαρπωτή θα εμφανίζεται η επιλογή της αρμόδιας ΔΟΥ/Τελωνείου.
8. Αν ο πλοιοκτήτης / εφοπλιστής διαπιστώσει, ότι κάποια από τα στοιχεία του πλοίου που έχει καταχωρίσει είναι λάθος, πως μπορεί να τα διορθώσει;
Μπορεί να προχωρήσει σε διορθώσεις μέχρι η εγγραφή του πλοίου να αποθηκευθεί από κάποια αρμόδια Υπηρεσία (Υ.ΝΑ.Ν.Π., Δ.Ο.Υ., Τελωνείο). Μετά την αποθήκευση διορθώσεις μπορούν να γίνουν μόνο από τους υπηρεσιακούς χρήστες. Στο πλαίσιο αυτό ο πλοιοκτήτης / εφοπλιστής / επικαρπωτής πρέπει να απευθυνθεί στην αρμόδια Υπηρεσία για το στοιχείο που επιθυμεί να διορθώσει.
Τα βήματα
9. Ποια είναι συνοπτικά η διαδικασία καταχώρισης των στοιχείων του/των πλοίου/-ων στην εφαρμογή;
Για τους σκοπούς διευκόλυνσης των συναλλασσομένων οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν καταρτίσει Εγχειρίδιο Χρήσης της εφαρμογής του «e-Μητρώου Πλοίων» το οποίο είναι διαθέσιμο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. Συνοπτικά τα βήματα της διαδικασίας εγγραφής έχουν ως εξής:
Ιδιωτικά Πλοία Αναψυχής
Βήμα 1ο - Είσοδος στην εφαρμογή: Ο χρήστης εισέρχεται στην εφαρμογή του «e-Μητρώου Πλοίων» μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της ΑΑΔΕ και την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.aade.gr χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISnet.
Βήμα 2ο - Εγγραφή: Καταχωρίζει τα κατά περίπτωση στοιχεία του πλοίου στα αντίστοιχα
πεδία της εφαρμογής (Εγγραφή).
Βήμα 3ο - Αίτηση για καταχώριση: Αποθηκεύει προσωρινά τα στοιχεία, πραγματοποιώντας με
αυτό τον τρόπο προσωρινή εγγραφή του/των πλοίου/ων στο «e-Μητρώο Πλοίων».
Βήμα 4ο – Έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου: Εκδίδει το αντίστοιχο για το κάθε πλοίο ηλεκτρονικό παράβολο.
Βήμα 5ο - Έλεγχος: Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβαίνουνστους απαραίτητους ελέγχους, κατά λόγο αρμοδιότητάς τους, για την βεβαίωση της ορθότητας των αποθηκευμένων στοιχείων. Κατόπιν αυτών και των διορθώσεων που τυχόνπροκύψουν βάσει των προσκομισθέντων δικαιολογητικών για τη νηολόγηση του πλοίου/σκάφους από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προβαίνουν στην δέσμευση του ηλεκτρονικού παραβόλου.
Βήμα 6ο - Καταχώριση: Με την δέσμευση του ηλεκτρονικού παραβόλου ολοκληρώνεται η εγγραφή και αυτό καταχωρίζεται στο «e-Μητρώο Πλοίων» λαμβάνοντας μοναδικό αριθμόκαταχώρισης.
Επαγγελματικά πλοία αναψυχής
Βήμα 1ο - Είσοδος στην εφαρμογή: Ο χρήστης εισέρχεται στην εφαρμογή του «e-Μητρώου Πλοίων» μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της ΑΑΔΕ και την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.aade.gr χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISnet.
Βήμα 2ο - Εγγραφή: Καταχωρίζει τα κατά περίπτωση στοιχεία του πλοίου στα αντίστοιχα πεδία της εφαρμογής (Εγγραφή).
Βήμα 3ο - Αίτηση για καταχώριση: Αποθηκεύει προσωρινά τα στοιχεία, πραγματοποιώντας με αυτό τον τρόπο προσωρινή εγγραφή του/των πλοίου/ων στο «e-Μητρώο Πλοίων».
Βήμα 4ο – Έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου: Εκδίδει το αντίστοιχο για το κάθε πλοίο ηλεκτρονικό παράβολο.
Βήμα 5ο - Κατάθεση δικαιολογητικών: Υποβάλλει στην αρμόδια Δ/νση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΔΙΝΕΘΑΤ) τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, σύμφωναμε τα οριζόμενα στη σχετική απόφαση. Ειδικά για τα υπό ξένη σημαία πλοία απαιτείται επιπρόσθετα η υποβολή σχετικών δικαιολογητικών και στην Α.Α.Δ.Ε., σύμφωνα με ταοριζόμενα στη σχετική απόφαση, για την απόδειξη της καταβολής ή της νόμιμης μη επιβάρυνσης με ΦΠΑ για την απόκτηση του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής.
Βήμα 6ο - Έλεγχος: Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβαίνουνστους απαραίτητους ελέγχους, κατά λόγο αρμοδιότητάς τους, για την βεβαίωση της ορθότητας των αποθηκευμένων στοιχείων. Κατόπιν αυτών και των διορθώσεων που τυχόνπροκύψουν βάσει των προσκομισθέντων δικαιολογητικών, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προβαίνουν στην δέσμευση του ηλεκτρονικού παραβόλου.
Βήμα 7ο - Καταχώριση: Με την δέσμευση του ηλεκτρονικού παραβόλου ολοκληρώνεται η εγγραφή και αυτό καταχωρίζεται στο «e-Μητρώο Πλοίων» λαμβάνοντας μοναδικό αριθμόκαταχώρισης.
Επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια
Βήμα 1ο - Είσοδος στην εφαρμογή: Ο χρήστης εισέρχεται στην εφαρμογή του «e-Μητρώου Πλοίων» μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της ΑΑΔΕ και την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.aade.gr χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISnet.
Βήμα 2ο - Εγγραφή: Καταχωρίζει τα κατά περίπτωση στοιχεία του πλοίου στα αντίστοιχα πεδία της εφαρμογής (Εγγραφή).
Βήμα 3ο - Αίτηση για καταχώριση: Αποθηκεύει προσωρινά τα στοιχεία, πραγματοποιώντας με αυτό τον τρόπο προσωρινή εγγραφή του/των πλοίου/ων στο «e-Μητρώο Πλοίων».
Βήμα 4ο – Έκδοση ηλεκτρονικού παραβόλου: Εκδίδει το αντίστοιχο για το κάθε πλοίο ηλεκτρονικό παράβολο.
Βήμα 5ο - Κατάθεση δικαιολογητικών: Υποβάλλει τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική απόφαση, στην αρμόδια Δ/νση του ΥπουργείουΝαυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΔΙΝΕΘΑΤ) ή σε οποιαδήποτε Λιμενική Αρχή (προκειμένου να τα διαβιβάσει στην ως άνω Δ/νση). Ειδικά για τα υπό ξένη σημαία πλοία απαιτείται επιπρόσθετα η υποβολή σχετικών δικαιολογητικών και στην Α.Α.Δ.Ε., σύμφωνα με τα οριζόμενα στη σχετική απόφαση, για την απόδειξη της καταβολής ή της νόμιμης μηεπιβάρυνσης με ΦΠΑ για την απόκτηση του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής.
Βήμα 6ο - Έλεγχος: Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και οι αρμόδιες Υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προβαίνουνστους απαραίτητους ελέγχους, κατά λόγο αρμοδιότητάς τους, για την βεβαίωση της ορθότητας των αποθηκευμένων στοιχείων. Κατόπιν αυτών και των διορθώσεων που τυχόνπροκύψουν βάσει των προσκομισθέντων δικαιολογητικών, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής προβαίνουν στην δέσμευση του ηλεκτρονικού παραβόλου.
Βήμα 7ο - Καταχώριση: Με την δέσμευση του ηλεκτρονικού παραβόλου ολοκληρώνεται η εγγραφή και αυτό καταχωρίζεται στο «e-Μητρώο Πλοίων» λαμβάνοντας μοναδικό αριθμόκαταχώρισης.
10. Ποιος είναι ο μοναδικός αριθμός καταχώρισης του πλοίου;
Με την επιτυχή ολοκλήρωση της καταχώρισης των στοιχείων του πλοίου και του συνόλου των ενεργειών των αρμοδίων υπηρεσιών χορηγείται από το σύστημα ο μοναδικός αριθμόςκαταχώρισης του πλοίου. Ο αριθμός αυτός είναι μοναδικός για κάθε πλοίο και το ακολουθεί σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεται πχ. ιδιωτικό, επαγγελματικό, τουριστικό.
11. Τι είναι το ΧΙΝ ή HULL number ;
Το XIN ή HULL number είναι στοιχείο, μοναδικό για κάθε πλοίο, που καταχωρείται στην ενότητα 10 (οικονομικά στοιχεία πλοίου). Όλα τα σκάφη που έχουν κατασκευαστεί ή έχουνεισαχθεί μετά την 01 Νοεμβρίου 1972 έχουν ένα αλφαριθμητικό στοιχείο που αποτελείται από 12 ψηφία. Το στοιχείο αυτό μπορεί να εμφανίζεται με το ρόθεμα HULL number ή ΧΙΝεπί των εγγράφων του πλοίου.
12. Σε ποια έγγραφα του πλοίου αναγράφεται το ΧΙΝ ή HULL number;
Κατά περίπτωση, το HULL number μπορεί να αναγράφεται στο Πιστοποιητικό Καταμέτρησης, στο BUILDER’S CERTIFICATION AN D FIRST TRANSFER OF TITLE, στο Πρωτόκολλο Επιθεώρησης του πλοίου και στο BILL OF SALE.
13. Τι θα συμβεί εάν δεν καταχωριστεί το ΧΙΝ ή HULL number ή καταχωριστεί λάθος;
Η συμπλήρωση του ΧΙΝ ή HULL number είναι υποχρεωτική, συνεπώς χωρίς το στοιχείο αυτό η οριστικοποίηση της εγγραφής δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Η λανθασμένη καταχώριση του ΧΙΝ ή HULL number θα έχει ως αποτέλεσμα το πλοίο/σκάφος να καταχωριστεί με ανακριβή στοιχεία στο «e-Μητρώο Πλοίων». Για τη διόρθωση της καταχώρισης θα πρέπει να υποβληθεί από το υπόχρεο για την εγγραφή του πρόσωπο έντυπη αίτηση μεταβολής των καταχωρισμένων στοιχείων στην αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ.
14. Ποια είναι η προθεσμία για την υποβολή αίτηση καταχώρισης και την υποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την εγγραφή του πλοίου στο «e-Μητρώο Πλοίων»;
Η προσωρινή αποθήκευση των στοιχείων του πλοίου στην εφαρμογή του «e-Μητρώου Πλοίων» επέχει θέση αίτηση καταχώρισης.
α) Για τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής (ελληνικής σημαίας) η αίτηση καταχώρισης πραγματοποιείται εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία νηολόγησής τους ή την εγγραφή τους στα Βιβλία Εγγραφής Μικρών Σκαφών, αντίστοιχα. Για τα πλοία αυτά δεν απαιτείται η υποβολή περαιτέρω δικαιολογητικών πέραν των όσων απαιτούνται για τη νηολόγησή τους.
β) Για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής, ελληνικής σημαίας, η αίτηση καταχώρισης πραγματοποιείται εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών από τη νηολόγησή τους. Επίσης η κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών (άρθρο 5.2.γ΄ της σχετικής απόφασης) στο Υ.ΝΑ.Ν.Π. πραγματοποιείται εντός προθεσμίας εικοσιπέντε (25) ημερολογιακών ημερών από τη νηολόγησή τους. Για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής, υπό ξένη σημαία, που προτίθενται να δραστηριοποιηθούν και καταχωριστούν ως επαγγελματικά στην Ελλάδα, η αίτηση καταχώρισης πραγματοποιείται εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία χορήγησης της απαλλαγής για την απόκτηση του σκάφους από την Τελωνειακή ή Φορολογική Διοίκηση. Επίσης η κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών στο Υ.ΝΑ.Ν.Π. (άρθρο 5.2.γ΄ της σχετικής απόφασης) και στην Α.Α.Δ.Ε. (άρθρο 5.2.δ΄ της σχετικής απόφασης) πραγματοποιείται εντός προθεσμίας εικοσιπέντε (25) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία χορήγησης της απαλλαγής για την απόκτηση του σκάφους από την Τελωνειακή ή Φορολογική Διοίκηση.
γ) Για τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, ελληνικής σημαίας, η αίτηση καταχώρισης πραγματοποιείται εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) από τη νηολόγησή τους ή την εγγραφή τους στα Βιβλία Εγγραφής Μικρών Σκαφών. Επίσης η κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών (άρθρο 5.3.β΄ της σχετικής απόφασης) στο Υ.ΝΑ.Ν.Π. πραγματοποιείται εντός προθεσμίας εικοσιπέντε (25) ημερολογιακών ημερών από τη νηολόγησή τους ή την εγγραφή τους στα Βιβλία Εγγραφής Μικρών Σκαφών. Για τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, υπό ξένη σημαία, η αίτηση καταχώρισης πραγματοποιείται εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία χορήγησης της απαλλαγής για την απόκτηση του σκάφους από την Τελωνειακή ή Φορολογική Διοίκηση. Επίσης η κατάθεση των απαιτούμενων δικαιολογητικών στο Υ.ΝΑ.Ν.Π. ή την Λιμενική Αρχή (άρθρο 5.3.β΄ της σχετικής απόφασης) και στην Α.Α.Δ.Ε. (άρθρο 5.3.γ΄ της σχετικής απόφασης) πραγματοποιείται εντός προθεσμίας εικοσιπέντε (25) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία χορήγησης της απαλλαγής για την απόκτηση του σκάφους από την Τελωνειακή ή Φορολογική Διοίκηση.
15. Πως ολοκληρώνεται η εγγραφή ενός πλοίου στην εφαρμογή του «e – Μητρώο Πλοίων»;
α) Για τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής υπό ελληνική σημαία, απαιτείται η καταβολή ποσού εβδομήντα πέντε ευρώ (75€), μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του «e-παραβόλου».
β) Για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής, ανεξαρτήτως σημαίας, απαιτείται η καταβολή ποσού πεντακοσίων ευρώ (500€), μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του «e-παραβόλου».
γ) Για τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια, ανεξαρτήτως σημαίας, απαιτείται η καταβολή ποσού πεντακοσίων ευρώ (500€) για πλοία επτά μέτρων και άνω και ποσού διακοσίων ευρώ (200€) για σκάφη κάτω των επτά μέτρων.