Λέει “κακές” λέξεις!

Είχατε καλέσει τους φίλους σας στο σπίτι να φάτε μαζί κι ενώ όλα πήγαιναν όπως τα είχατε σχεδιάσει, το παιδί σας πέταξε την "κακιά" λέξη με αποτέλεσμα να θέλετε να ανοίξει η γη να σας καταπιεί. Εκείνη τη στιγμή το αποδώσατε στα άλλα παιδάκια στο σχολείο αλλά μέσα σας γνωρίζετε πως έχετε ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης…

Τα παιδιά γύρω στα τρία με τέσσερα χρόνια λένε κάποιες "κακές" λεξούλες για να δηλώσουν την προσωπικότητά τους και να δοκιμάσουν τα όρια αντοχής των γονέων τους. Επίσης, τα παιδιά εντοπίζουν κάθε αντίφαση των γονέων τους μεταξύ των οποίων κι εκείνη που ενώ απαγορεύουν στο παιδί τους τις "κακές" λέξεις, τις χρησιμοποιούν οι ίδιοι σε στιγμές έντονου εκνευρισμού.

Τι πρέπει να κάνετε

Αρχικά θα πρέπει να δώσετε στο παιδί σας να καταλάβει ότι απαγορεύεται να μιλάμε άσχημα γιατί προσβάλλουμε και πληγώνουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω μας. Επιτρέπεται να λέμε ό,τι θέλουμε μόνο στο δωμάτιό μας όταν είμαστε μόνοι μας.

Εάν σας ξεφύγει μια "κακιά" λέξη μπροστά του, μην προσποιηθείτε πως δε συνέβη τίποτα, αντιθέτως παραδεχτείτε το λάθος σας και πείτε του πως θα προσπαθήσετε να μην το ξανακάνετε. Όταν εσείς αναγνωρίζετε το λάθος σας, βοηθάτε το παιδί σας να εκτιμήσει πιο σωστά την κατάσταση που σας οδήγησε σε αυτόν τον εκνευρισμό.