Δαμανάκη: Νέο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα μετά το φθινόπωρο

Για ένα πιθανό κούρεμα ελληνικού χρέους μετά το φθινόπωρο έκανε λόγο η Ελληνίδα επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μαρία Δαμανάκη, μιλώντας στην επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Η κ. Δαμανάκη παρατήρησε ότι υπάρχουν “θετικά σημάδια” ότι φέτος η Ελλάδα θα παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα και, έτσι “θα μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις νέα μείωση του χρέους της μετά το φθινόπωρο, όπως ήδη αποφασίστηκε στην Σύνοδο του Δεκεμβρίου”.

Σημείωσε ακόμα ότι η χώρα χρειάζεται ένα δίκτυο προστασίας ανέργων και απόρων, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων, ενώ αναφορά έκανε και στους φορολογικούς συντελεστές, τονίζοντας ότι είναι ανάγκη κάποιοι από αυτούς, όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση, να μειωθούν.

Ξεκαθάρισε ακόμα πως “οι ελληνικές τράπεζες οφείλουν να ενισχύσουν την αγορά με ρευστό, τώρα μετά την σταθεροποίησή τους”, ενώ σε ό,τι αφορά τη στάση των Βρυξελλών απέναντι στο ελληνικό ζήτημα, σχολίασε πως “υπάρχει σοβαρή μεταστροφή του κλίματος υπέρ της Ελλάδας” και “μετά τις αποφάσεις του Eurogroup του περασμένου Δεκέμβρη έχει απομακρυνθεί το θέμα της εξόδου της χώρας από το ευρώ”.