Ελεύθερο το μέλος του ΣΥΡΙΖΑ για την επίθεση στις Σκουριές

Ένα μέλος του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν ανάμεσα στους συλληφθέντες για την επίθεση κουκουλοφόρων με μολότοφ και καραμπίνες στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής, αφέθηκε ελεύθερος, αφού ο εισαγγελέας εκτίμησε ότι δεν υφίσταται κανένα ουσιαστικό στοιχείο εναντίον του. Μη μου ξαναφέρετε άνθρωπο χωρίς στοιχεία εναντίον του, φέρεται μάλιστα να είπε χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας - αντιδρώντας στο κατηγορητήριο περί ηθικής αυτουργίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του αναφέρει πως: "Τα χτεσινά απαράδεκτα γεγονότα στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές της Χαλκιδικής δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση το δίκαιο αγώνα της τοπικής κοινωνίας.  Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποδοκιμάζει και διαχωρίζει πλήρως τη θέση του από πράξεις που αντικειμενικά υπονομεύουν και συκοφαντούν τους κοινωνικούς αγώνες και δεν συνάδουν με τις αξίες των ανθρώπων που αγωνίζονται για μια αξιοπρεπή ζωή".

Σχετικά με το μέλος του κόμματος επισημαίνει: "Μέσα στο γενικευμένο κλίμα στοχοποίησης των κοινωνικών αγώνων εντάσσεται και η σύλληψη τριών κατοίκων, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας, μεταξύ των οποίων και ενός  μέλους της Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής, του Λάζαρου Τόσκα, λόγω της συμμετοχής του στις διαδηλώσεις και στην Επιτροπή Αγώνα κατά των μεταλλείων χρυσού. Η απόδοση της κατηγορίας της ηθικής αυτουργίας για τα γεγονότα στις Σκουριές είναι μια πολύ επικίνδυνη επιλογή για τις πολιτικές ελευθερίες, που θέλει αφενός να  υποδηλώσει μια άμεση ή έμμεση σχέση με τις χτεσινές ενέργειες και αφετέρου να προβάλει ότι ακόμα και οι ιδέες ή οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μπορούν να ενθαρρύνουν αυτουργούς σε παράνομες πράξεις".

Παράλληλα κάνει επίθεση στον δήμαρχο της περιοχής Χρήστο Πάχτα. "Η υπόδειξη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ως υπεύθυνου πολιτικού χώρου για τα γεγονότα ,από τον γνωστό διαπλεκόμενο και υπόλογο για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της πολιτικής ιστορίας κ. Πάχτα , έχει ως προφανή στόχο να ανακόψει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Χαλκιδικής που αγωνίζονται για τη ζωή τους. Αυτές οι δηλώσεις βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ εντάσσεται στη στρατηγικής της έντασης και της ενοχοποίησης των κοινωνικών αγώνων και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στην οποία επενδύει η κυβέρνηση. Ματαιοπονούν. Ο λαός μας τους έχει πάρει χαμπάρι και θα τους διώξει" σημειώνει.

Νωρίτερα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας βρέθηκε στο Α.Τ. Πολύγυρου για να ενημερωθεί για το περιστατικό. Σε δηλώσεις του τόνισε ότι "H Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, έχουμε την υποχρέωση να εξασφαλίσουμε τις ξένες επενδύσεις που γίνονται στη χώρα. H μόνη λύση για να αντιμετωπίσουμε το τεράστιο, δραματικό πρόβλημα της ανεργίας".

Στην αντεπίθεση με μήνυση ο συλληφθείς

Μήνυση για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον των τριών υπαλλήλων σεκιούριτι της εταιρείας μεταλλείων χρυσού, οι οποίοι τον υπέδειξαν ως υποκινητή των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης στις Σκουριές Χαλκιδικής, κατέθεσε ο 54χρονος μηχανικός, ο οποίος συνελήφθη για ηθική αυτουργία στην πρωτοφανή επίθεση στο εργοτάξιο της "Ελληνικός Χρυσός".

Σε δηλώσεις του, ο 54χρονος χαρακτήρισε "στοχοποιημένη" τη σύλληψή του, επειδή, όπως είπε, είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο συνήγορός του χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι η δικογραφία στηρίζεται στις καταθέσεις τριών υπαλλήλων σεκιούριτι, σύμφωνα με τις οποίες ο 54χρονος υποκίνησε τους δράστες, δημοσιοποιώντας την αντίθεσή του στη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού. Υπενθυμίζεται ότι ο 54χρονος αφέθηκε ελεύθερος μετά την απαγγελία των σε βάρος του κατηγοριών.

Η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής Μαγδαληνή Γαλάταλη αποφάσισε να επιστρέψει στις αστυνομικές αρχές τη δικογραφία για να συνεχιστεί η προανάκριση.

Το βίντεο της επίθεσης

Οι κάμερες ασφαλείας  του εργοταξίου κατέγραψαν τα συγκλονιστικά στιγμιότυπα της νυχτερινής επίθεσης των κουκουλοφόρων