Τέλος εποχής για τον “φραπέ”;

Ο Χρήστος Λέντζος, θεωρείται κατά πολλούς ο “πατέρας του αφράτου φραπέ”.

Η επιχείρησή του ξεκίνησε να λειτουργεί ως ζαχαροπλαστείο πολυτελείας το 1964. Εδώ θα ερχόσουν για αφράτες πάστες, θα τις συνόδευες απαραίτητα με ελληνικό καφέ και θα πέρναγες την ημέρα σου διαβάζοντας τα νέα της ημέρας και συζητώντας με τους υπόλοιπους κυρίους της περιοχής για τα νέα της ημέρας.
Μια μέρα, λέγεται πως μία κοπέλα από το προσωπικό του έλειπε με άδεια και έτσι “αναγκάστηκε” ο ίδιος να μπει πίσω από τον πάγκο και να πειραματιστεί. Αυτό ήταν! Ο πρώτος φραπές “α λα Λέντζος” είχε φτιαχτεί και έκτοτε το να βρεις καρέκλα στο μαγαζί του δεν ήταν εύκολη υπόθεση.
Ως τότε, ο στιγμιαίος, κρύος καφές ανακατευόταν με κουτάλι. Ποτέ ως τότε δεν είχε αφρό, ποτέ ως τότε δεν είχε σερβιριστεί ο φραπές όπως τον γνώρισαν και τον αγάπησαν γενιές και γενιές.
Κάποτε είχε βγει μια φήμη ότι για τον ανάλαφρο αφρό του χρησιμοποιούσε... αυγό κάτι που ωστόσο ο ίδιος διέψευσε χρόνια αργότερα.
Λέγεται μάλιστα πως υπήρξε μέχρι και ένας πελάτης ο οποίος είχε πάει τη Μεγάλη Εβδομάδα και του ζήτησε να μην βάλει αυγό... γιατί νηστεύει.
Ο φραπές ωστόσο του Λέντζου πλέον δεν σερβίρεται μιας και η επιχείρησή του, έπεσε θύμα της οικονομικής κρίσης.
Ο Λέντζος, που έγινε μέχρι και τραγούδι σε στίχους του Μανώλη Ρασούλη και μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου έκλεισε το 2013.

 

Να είναι αυτό το τέλος μιας εποχής; Η αρχή μιας νέας; Ο καιρός θα δείξει...

Ακολουθεί ένα χαρακτηριστικό video από τηλεοπτική εκπομπή για τη φήμη, το έργο και φυσικά τον φραπέ του.