Άνοιξαν οι κάλπες στην Κύπρο για την ανάδειξη Προέδρου

Άνοιξαν στις 07:00 της Κυριακής, στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι κάλπες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί στις 18:00. Διάλειμμα μίας ώρας από τις 12:00 μέχρι τις 13:00, προβλέπεται από τη διαδικασία. Τα εκλογικό σώμα, που έχει δικαίωμα ψήφου σε Κύπρο και χώρες του εξωτερικού, ανέρχεται σε 545.491 άτομα.

Οι υποψήφιοι Πρόεδροι είναι οι Νίκος Αναστασιάδης, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας, Πραξούλα Αντωνιάδου Κυριακού, Γεώργιος Χαραλάμπους, Λάκης Ιωάννου, Μακαρία Άντρη Στυλιανού, Λουκάς Σταύρου, Σόλων Γρηγορίου, Ανδρέας Ευστρατίου και Κώστας (Ούτοπος) Κυριάκου.

Χριστόφιας: Δεν είναι η μεγαλύτερη κρίση που έζησε ο τόπος μας

Tους πολίτες να πράξουν το δημοκρατικό τους καθήκον, κάλεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, μετά την άσκηση του δικαιώματος του στη Μακεδονίτισσα. Είπε επίσης ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να αγωνίζεται ώστε να τερματιστεί η παγκόσμια οικονομική κρίση, την οποία ο Πρόεδρος χαρακτήρισε ως "κρίση του συστήματος" και όχι "κρίση που προκάλεσε ο Χριστόφιας". O απερχόμενος Πρόεδρος τόνισε ότι "στην Κύπρο δεν ζούμε τη μεγαλύτερη κρίση που έζησε ποτέ ο τόπος μας". Εξέφρασε δε τη θλίψη του, διότι "κάποιοι θέλουν να το ξεχνούν".

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι καθημερινά, όταν καλημερίζει τον Πενταδάκτυλο, "θυμούμαι ποια ήταν η μεγαλύτερη κρίση. Πολιτική, κοινωνική, οικονομική, κρίση που προκλήθηκε από προδοσία τής πατρίδας μας".

"Εγώ ως πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι να δικαιωθεί αυτός ο τόπος", σημείωσε ο εν ενεργεία Πρόεδρος. "Ψηφίζω", δήλωσε ο Δημήτρης Χριστόφιας, "καλημερίζοντας το Πενταδάχτυλο, θυμάμαι ότι η εισβολή ήταν αποτέλεσμα προδοσίας. Βάζω το χέρι στην καρδιά και ψηφίζω αντίσταση, δημοκρατία, πρόοδο. Ετσι ψήφισα και σήμερα".

Επεσήμανε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται ώστε η παγκόσμια οικονομική κρίση που είναι κρίση του συστήματος και όχι κρίση της Κύπρου που προκάλεσε ο Χριστόφιας, όπως χαρακτηριστικά είπε, να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό και η οικονομία μας να οδηγηθεί ξανά στην ανάπτυξη και οι Κύπριοι πολίτες στην ευημερία.

Ο κ. Χριστόφιας ευχήθηκε παράλληλα όπως οι εκλογές αυτές να περάσουν ως υπόδειγμα δημοκρατικού πολιτισμού.

Οι δηλώσεις των υποψηφίων

Σταύρος Μαλάς

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Σταύρος Μαλάς, ψήφισε στις 09:00 ακριβώς (ώρα Κύπρου) στο Γυμνάσιο Αρχαγγέλου στη Λακατάμια. Μετά την ψηφοφορία, ο κ. Μαλάς, σε δηλώσεις του, κάλεσε όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στην "συγγραφή της Ιστορίας", δηλώνοντας αισιόδοξος για την έκβαση του εκλογικού αποτελέσματος.

Νίκος Αναστασιάδης

Tο εκλογικό του δικαίωμα άσκησε λίγο μετά τις 09:30 το πρωί, ώρα Κύπρου, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Συνοδευόμενος από τη σύζυγο, τις κόρες και τα εγγόνια του, ο κ. Αναστασιάδης ψήφισε στο Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού.

"Eίναι η μέρα που ο λαός αποφασίζει, αποφασίζει έχοντας μπροστά του τις πιο κρίσιμες εκλογές". Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν πέρα από κόμματα και ιδεολογίες. "Ευχαριστώ όσους εργάζονται για να επικρατήσει η απόλυτη Δημοκρατία στον τόπο μας και δεν έχω αμφιβολία ότι αυτή η κατάκτηση δεν θα επηρεαστεί από κανένα τρίτο παράγοντα πέραν του αισθήματος σεβασμού στο αποτέλεσμα", κατέληξε.

Γιώργος Λιλλήκας

Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Γιώργος Λιλλήκας, έφθασε στο Λύκειο Ακροπόλεως στις 09:45, ώρα Κύπρου, για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Βαρβάρα και το γιο του, Ορφέα. Το Γιώργο Λιλλήκα συνόδευαν στελέχη του επιτελείου του καθώς και βουλευτές της ΕΔΕΚ αλλά και ο κ. Νίκος Κουτσού.

Εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε: "Θέλω να συγχαρώ τους Κύπριους πολίτες που επέδειξαν υψηλό ήθος που μας επέτρεψε να διεξάγουμε μία προεκλογική εκστρατεία χωρίς πολιτικά πάθη και φανατισμό που τιμά των πολιτισμό μας. Ταυτόχρονα θέλω να ευχαριστήσω την υπηρεσία εκλογών οι οποίοι μας επιτρέπουν να διεξάγουμε μία ομαλή εκλογική διαδικασία. Η εξουσία ανήκει στα χέρια των πολιτών. Αυτοί δίνουν νόημα και περιεχόμενο στη Δημοκρατία. Με την απόφασή τους θα κρίνουν το μέλλον και την πορεία της Πατρίδας μας και στο εθνικό θέμα και στην οικονομία".

Ανδρέας Ευστρατίου

Το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε στις 10:00 το πρωί (ώρα Κύπρου) ο Ανδρέας Ευστρατίου ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εκλογικό κέντρο του Γυμνασίου Απ. Παύλου στο Κέντρο ΣΤ. στην Πάφο.

Σε δηλώσεις του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο κ. Ευστρατίου ανέφερε πως "ο Κυπριακός λαός και η δημοκρατία  έχουν το λόγο".

Κώστας Κυριάκου

"Με την κρίση που περνάμε τώρα όλη η Κύπρος θα αναδείξει τον ηγέτη της, που θα βγάλει την Κύπρο από την αδιέξοδο", συμπλήρωσε.

"Καλούμε το λαό να κάνει το καθήκον του και καλούμε και αυτούς που θα διεξάγουν τις εκλογές να κάνουν και αυτοί σωστές εκλογές", δήλωσε στην Αργάκα της Πάφου μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Κώστας Κυριάκου (Ούτοπος).

Ο κ. Κυριάκου κατήγγειλε πως στο παρελθόν "γίνονταν βρόμικες εκλογές" και κάλεσε τους υπεύθυνους "να κάνουν σωστές εκλογές" αυτή τη φορά.

Η εκλογική διαδικασία

Μικροπροβλήματα στα κατά τόπους τμήματα

Σύμφωνα με το Γενικό Έφορο Εκλογών, Αντρέα Ασσιώτη, μέσα σε θάλαμο ψηφοφορίας εντοπίστηκε κόκκινη πέννα. "Εκτίμηση μας είναι ότι δεν χρησιμοποιήθηκε σε πολλά ψηφοδέλτια διότι βρέθηκε λίγο μετά την επιθεώρηση του προεδρεύοντα", είπε ο κ. Ασσιώτης. Σε άλλη περίπτωση, ψηφοφόρος πιάστηκε να φωτογραφίζει το ψηφοδέλτιο του. Η υπόθεση θα τεθεί ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για να απαγγελθούν κατηγορίες.

Δημοσκόπηση-"μαϊμού"

Η τρίτη υπόθεση αφορά περιστατικό κατά το οποίο στάλθηκε σε κινητά τηλέφωνα δήθεν δημοσκόπηση. Ο κ. Ασσιώτης κάλεσε τους πολίτες να μην πέφτουν θύματα τέτοιων ενεργειών που γίνονται προς δημιουργία εντυπώσεων στο εκλογικό σώμα. Είπε παράλληλα ότι έδωσε οδηγίες να εντοπιστεί η πηγή των εν λόγω μηνυμάτων για να ληφθούν νομικά μέτρα εναντίον όσων προσπάθησαν, όπως είπε, να ενοχλήσουν.

Ανησυχία για ενδεχόμενο χτύπημα των Anonymous

Το γνωστό γκρουπ ακτιβιστών Anonymous προειδοποίησε ότι θα "χτυπήσει" τους server του Υπουργείου Εσωτερικών όπου θα γίνεται η καταγραφή των ψήφων. Ο δημιουργός του βίντεο, που μπορείτε να παρακολουθήσετε στο Youtube, καλεί τους anonymous όλου του πλανήτη να επιτεθούν κατά των κυβερνητικών δικτύων για να δημιουργήσουν χάος. Η πληροφορία εξετάζεται από την Αστυνομία αλλά όπως δήλωσε ο Αρχηγός της Δύναμης, Μιχάλης Παπαγεωργίου, δεν έχει παρατηρηθεί οποιαδήποτε κίνηση έως το μεσημέρι.

Ο προεδρεύων υπάλληλος κάθε εκλογικού κέντρου μπορεί, αν παραστεί ανάγκη, να παρατείνει τις ώρες ψηφοφορίας το αργότερο μέχρι τις 21:00, με την προϋπόθεση ότι έξω από το εκλογικό κέντρο αναμένουν εκλογείς που προσήλθαν έγκαιρα για να ψηφίσουν.

Οι ώρες ψηφοφορίας στα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού έχουν προσαρμοστεί ώστε η ψηφοφορία να λήξει στις 18:00 ώρα Κύπρου.

Συνολικά θα λειτουργήσουν 1.139 εκλογικά κέντρα. Από τους 545.491 εκλογείς, οι 311 βρίσκονται στον κατάλογο των εγκλωβισμένων και οι 14.441 θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε ένα από τα 40 κέντρα του εξωτερικού. Στην Ελλάδα ψηφίζουν 6.915 ψηφοφόροι.

Η διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει επιτόπου. Το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών αναμένεται να γίνει γνωστό γύρω στις 20:30. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται γύρω στις 18:30 από τα μικρά εκλογικά κέντρα.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο της Κύπρου, τα μόνα καθορισμένα σημεία με τα οποία μπορούν οι εκλογείς να ψηφίσουν είναι το «Χ», το «+», και το «√», και ένα εξ αυτών θα πρέπει να σημειώνεται μέσα στο μεγάλο ορθογώνιο που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του υποψηφίου της προτίμησής τους, αφού αποσυρθούν στον εκλογικό θάλαμο ψηφοφορίας.

Η διενέργεια εικονικής ψηφοφορίας "exit poll" έξω από το εκλογικά κέντρα, για σκοπούς δημοσκόπησης και πρόβλεψης του τελικού εκλογικού αποτελέσματος, δεν απαγορεύεται από τον Εκλογικό Νόμο, με την προϋπόθεση ότι το αποτέλεσμα της εικονικής ψηφοφορίας θα εκδοθεί και θα ανακοινωθεί οπωσδήποτε μετά την ανακοίνωση του Γενικού Εφόρου Εκλογών ότι έχουν κλείσει κανονικά οι κάλπες σε όλα τα εκλογικά κέντρα.

Οι εκλογείς μπορούν να πληροφορηθούν το εκλογικό τους κέντρο μέσω των ιστοσελίδων wtv.elections.moi.gov.cy, www.proedrikes2013.gov.cy, www.cyprus.gov.cy, www.moi.gov.cy, και  www.pio.gov.cy, ή μέσω του παγκύπριου τηλεφωνικού αριθμού 77772212.