Σίγουρος για νέο κούρεμα ο Στουρνάρας

"Δεν είναι ακαδημαϊκή" η συζήτηση για το λάθος του ΔΝΤ ανέφερε απαντώντας στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, παραδεχόμενος ωστόσο ότι ζήτησε να υπάρξει δήλωση από την τρόικα για το λάθος, όμως τελικά εισέπραξε ένα γράμμα από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Όλι Ρεν και μια απάντηση από το ΔΝΤ.

"Ζήτησα κοινή δήλωση του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ και δεν την πήρα. Πήρα μόνο ένα γράμμα του Όλι Ρεν και μια τοποθέτηση του ΔΝΤ. Προφανώς έχουν άλλη άποψη στο θέμα", επεσήμανε απαντώντας στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο με τον οποίο έθεσε το θέμα στο Eurogroup.

"Προφανώς ο Όλι Ρεν κάνει λάθος, του το έχω πει πολλές φορές", επεσήμανε ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος αναφερόμενος στα βαριά δημοσιονομικά μέτρα, υποστηριξε πως το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε με την τρόικα είναι εμπροσθοβαρές ώστε να επιφέρει πιο γρήγορα αποτελέσματα και να οδηγήσει πιο γρήγορά σε νέο κούρεμα του χρέους όταν επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που όπως τόνισε περιλαμβάνεται στη συμφωνία του Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε την απουσία του Αντώνη Σαμαρά από τη Βουλή και είπε ότι έστειλε να απαντήσει ένας υπουργός που δεν είναι εκλεγμένος. Για το λάθος του ΔΝΤ άσκησε έντονη κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης και κάλεσε τον Γιάννη Στουρνάρα να απαντήσει αν θεωρεί ακαδημαϊκή τη συζήτηση για το λάθος του ΔΝΤ για τις επιπτώσεις στην ύφεση που αύξησε τις αυτοκτονίες στην Ελλάδα, την ανεργία και τα λουκέτα.

 

Απαντώντας σε όσα ανέφερε ο υπουργός οικονομικών επεσήμανε ότι ο κ. Στουρνάρας είναι μνημονιακότερος του μνημονίου και πρόσθεσε: "Πως είναι δυνατόν το ΔΝΤ να μιλάει για κούρεμα και να μην το λέει η ελληνική κυβέρνηση. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει". Τόνισε ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει και την αποτυχία θα τη χρεωθεί ο Α. Σαμαράς.

Στο μεταξύ υη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα λάβει άλλα μέτρα που έχουν να κάνουν με μείωση μισθών και μείωση συντάξεων παρέσχε πριν λίγο στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών.
 
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως η Κυβέρνηση και ο ίδιος ανέδειξε το ζήτημα της υπερβολικής δοσολογίας των μέτρων προς την τρόικα και ζήτησε να υπάρξει κοινή τοποθέτηση γα το θέμα των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών.
 
Τοποθετούμενος στο θέμα του κατώτατου μισθού ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε πως δεν αποτελεί λύση για την ανταγωνιστικότητα η περαιτέρω μείωση του και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για την στοχευμένη επίθεση κατά του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Μέργου, ο οποίος όπως είπε απλά αναφέρθηκε σε στατιστικά στοιχεία και ουδέποτε έκανε αναφορά σε μείωση του κατώτατου μισθού΄.
 
"Δεν πιστεύω πως η ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας θα βελτιωθεί με μείωση των κατώτατων μισθών", είπε ο κ. Στουρνάρας.
 
Ο ίδιος διαβεβαίωσε πως η κυβέρνηση δεν θα λάβει άλλα μέτρα που έχουν να κάνουν με μείωση μισθών και μείωση συντάξεων πέραν από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την τρόικα το Δεκέμβριο.

Διαμαρτυρία Τσίπρα για την απουσία Σαμαρά

Τη διαμαρτυρία του για την απουσία του πρωθυπουργού από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου κατά την "ώρα του πρωθυπουργού", διατύπωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν ξεκινήσει η επί της ουσίας συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του με θέμα τη δημόσια ομολογία στελεχών του ΔΝΤ περί λάθους στον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, στην οποία απαντά ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως η σημερινή είναι η όγδοη επίκαιρη ερώτηση, που απευθύνει ο ίδιος στον πρωθυπουργό, ενώ συνολικά ο κ. Σαμαράς δεν έχει απαντήσει σε 30 ερωτήσεις αρχηγών κομμάτων, που κατατέθηκαν σε επτά μήνες. "Κατανοώ τις δυσκολίες του να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αυτό όμως συνιστά απόδειξη ήττας" είπε. Πρόσθεσε δε: "Δυστυχώς, αυτή η συμπεριφορά αφορά και τους υπουργούς". Ανέφερε ότι από 950 επίκαιρες ερωτήσεις που κατατέθηκαν σε επτά μήνες, έχουν απαντηθεί 459, κάτι που συνιστά είναι αρνητικό ρεκόρ, και πάντως -επισήμανε- το αν θα απαντούν, είναι θέμα δημοκρατικής λειτουργίας. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως αυτό μπορεί να μην αφορά τον κ. Στουρνάρα, όμως ο υπουργός Οικονομικών δεν είναι εκλεγμένος, παρά διορισμένος από τον πρωθυπουργό. Κάλεσε δε το προεδρείο υπό τον Γιάννη Τραγάκη να του απαντήσει αν κρίνει πως "το να λιποτακτεί ο πρωθυπουργός από την κοινοβουλευτική μάχη τιμά την κοινοβουλευτική διαδικασία" και ζήτησε "να καταργηθεί η ώρα του πρωθυπουργού" εφόσον ο κ. Σαμαράς δεν έρχεται στη Βουλή να απαντήσει.

Απαντώντας ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Τραγάκης, τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει δικαίωμα από τον Κανονισμό της Βουλής να ορίζει τους υπουργούς, που θα απαντούν στις ερωτήσεις, ενώ για το θέμα της απουσίας ορισμένων υπουργών ανέφερε ότι και το προεδρείο έχει απευθυνθεί σχετικά. Εξήγησε, ωστόσο, πως σε μια επτακομματική Βουλή οι ερωτήσεις είναι πάρα πολλές και σε πρόταση, που έγινε, να υπάρχει μία συνεδρίαση την εβδομάδα για να απαντώνται οι ερωτήσεις ενός υπουργείου, δηλώνουν κώλλυμα οι ίδιοι οι βουλευτές.