Έπεσαν οι υπογραφές για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ

Υπεγράφη παρουσία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, στο υπουργείο Εξωτερικών η τριμερής Διακυβερνητική Συμφωνία Ελλάδος - Αλβανίας - Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ (Trans Adriatic Pipeline). Στην τελετή υπογραφής παρέστη και ο βοηθός του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Έρικ Ρούμπιν, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα.

Τη συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος. Από την αλβανική πλευρά υπέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών - Ενέργειας, Έντμοντ Χατζηνάστο και από την Ιταλία ο υπουργός Ανάπτυξης, Κοράντο Πασέρα.

Μεταξύ άλλων, στην τελετή παρέστησαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης του Αζερμπαϊτζάν, της κοινοπραξίας του ΤΑΡ, της κοινοπραξίας που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν (BP, Socar, Total), καθώς και υψηλοί αξιωματούχοι τρίτων χωρών.

Ο πρωθυπουργός, Α. Σμαράς επεσήμανε πως η συμφωνία αποτελεί μια ισχυρή παραγωγική βάση συνεργασίας για τις τρεις χώρες και ευκαιρία για την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων.