Από τα 2020 τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα καθορίσουν ένα συγκεκριμένο σύστημα ρυθμίσεων το οποίο δεν θα αλλάζει
Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που έκλεισαν τα βιβλία τους ή τα μπλοκάκια τους, αφορά η νέα νομοθετική ρύθμιση, που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών τους που δημιουργήθηκαν μέχρι τα τέλη του 2017 έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις, με δραστική μείωση τόκων και προσαυξήσεων.
Την ανακοίνωση για τη νέα ρύθμιση οφειλών του υπουργείου Οικονομικών έκανε από το βήμα της διημερίδας «Market Forum 2018» ο ειδικός γραμματέας του Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης. Ξεκαθάρισε ωστόσο, ότι παρά τα σενάρια που διακινούνται, η επικείμενη νέα ρύθμιση θα αφορά αποκλειστικά και μόνο αυτούς που έκλεισαν βιβλία και μπλοκάκια και έχουν από παλιά οφειλές στα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία. Πρόσθεσε δε, ότι «και αυτό διότι μέχρι τώρα αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν τη δυνατότητα να υπαχθούν, είτε το νόμο Κατσέλη, είτε στον εξωδικαστικό μηχανισμό και το Κράτος πρέπει να τους προσφέρει μία λύση».
Ο κ. Κουρμούσης προειδοποίησε, ότι «το ευνοϊκά πλαίσιο με τις νέες ρυθμίσεις δεν θα υπάρχει για πάντα» και συμπλήρωσε ότι «όλα αλλάζουν από το 2020, καθώς αναμένεται τον ερχόμενο χρόνο η έκδοση οδηγίας από την Κομισιόν, με βάση την οποία τα κράτη-μέλη θα πρέπει να καθορίσουν, το αργότερο σε έναν χρόνο, ένα συγκεκριμένο σύστημα ρυθμίσεων και θα σταματήσει αυτό που παρατηρείται, όχι μόνο στην Ελλάδα, να καθορίζονται κάθε χρόνο με μια υπουργική απόφαση νέες ρυθμίσεις οφειλών, με κριτήρια μάλιστα που αλλάζουν». «Εν ολίγοις η κοινοτική οδηγία θα ζητά να καθορίσουν τα κράτη μέλη άπαξ τα κριτήρια και τις επιλογές των δόσεων για όσους έχουν οφειλές. Και αυτά δεν θα μπορούν να αλλάζουν», σημείωσε.
Αναφερόμενος στον εξωδικαστικό μηχανισμό, ο κ. Κουρμούσης αποκάλυψε, ότι από τις περίπου 54.000 εταιρείες, επαγγελματίες και αγρότες που έχουν επιδείξει ενδιαφέρον, έχουν καταθέσει αίτηση 4.500, για τους οποίους και ισχύει η 10μηνη περίοδος προστασίας. Ωστόσο, μέχρι σήμερα έχει ολοκληρωθεί η ρύθμιση για 820 επιχειρήσεις και επαγγελματίες. «Για τη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των υποθέσεων η λύση που δόθηκε ήταν ρύθμιση 120 δόσεων για τα χρέη προς το Δημόσιο με διαγραφή του 85% των προστίμων και 90% των προσαυξήσεων και παράλληλα επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των τραπεζικών δανείων από 10 έως και 20 χρόνια με διαγραφή εξολογιστικών τόκων», ανέφερε ο κ. Κουρμούσης.
Παράλληλα, χαρακτήρισε «ικανοποιητικό, αν και μικρό τον αριθμό των υποθέσεων, στις οποίες έχει δοθεί λύση» με δεδομένο ότι περί τις 400.000 επιχειρήσεις εμφανίζονται σήμερα να είναι «κόκκινες». Κάτι που σημαίνει ότι περί το 10% αυτών «ψάχνεται» για τον εξωδικαστικό, το 1% έχει κάνει αίτηση και μόλις το 0,3% των υποθέσεων ολοκληρώθηκε. Πάντως ο ίδιος αναγνώρισε τα μεγάλα προβλήματα, κυρίως στην συγκέντρωση όλων των απαραίτητων στοιχείων που απαιτούνταν για την έναρξη της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, κάτι το οποίο απέδωσε στην έλλειψη διασύνδεσης μεταξύ Δημοσίου, τραπεζών, Ταμείων και επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να είναι χρονοβόρα η διαδικασία.