Αναζητούν βηματισμό μετά το… λάθος για το “λάθος” στην Κουμουνδούρου

Σοβαρές αρρυθμίες παρατηρούνται στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος επιχειρεί να πιέσει τον Αντώνη Σαμαρά για το "λάθος" του ΔΝΤ, ωστόσο στην ερώτηση που κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, δεν συμπεριέλαβε τις τελευταίες εξελίξεις.

Συγκεκριμένα κατέθεσε ερώτηση σχετικά με το πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να αξιοποιήσει το λάθος του ΔΝΤ, στην οποία όμως δεν είχε ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας είχε θέσει το ζήτημα στη συνεδρίαση του eurogroup, παρουσία και της επικεφαλής του ΔΝΤ, κυρίας Κριστίν Λαγκάρντ.

Για να μαζέψουν το λάθος στον ΣΥΡΙΖΑ επανήλθαν μερικές ώρες αργότερα, παραδεχόμενοι ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει τις ενέργειές της για την έναρξη συζήτησης με την τρόικα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε non paper, το οποίο διορθώνει το λάθος του προέδρου και αναφέρει ουσιαστικά ότι η κυβέρνηση κινείται προς την επαναδιαπραγμάτευση. Ειδικότερα αναφέρει πως "η ''αναπροσαρμογή του προγράμματος'' που ενδεχομένως ζητάει η ελληνική κυβέρνηση θα αφορά ήσσονος σημασίας παραμετρικές αλλαγές που δεν θα αμφισβητούν τον πυρήνα της μνημονιακής πολιτικής, δηλαδή την άγρια λιτότητα, τους μισθούς και εργασιακές σχέσεις σκλαβοπάζαρου και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Αυτό αποδεικνύεται επίσης και από το γεγονός ότι μετά την παραδοχή του σφάλματος από το ΔΝΤ (η οποία σημειωτέον έγινε πρώτη φορά τον περασμένο Οκτώβριο) η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έκανε την παραδοχή αυτή σημαία της για να αμφισβητήσει την ουσία του προγράμματος, αλλά απεναντίας συμφώνησε στο τρίτο μνημόνιο που κινείται επιθετικότερα στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση. Πόσο μάλλον όταν, όπως αναφέρεται σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, το ίδιο το ΥΠΟΙΚ πολύ πριν διέθετε στοιχεία/ενδείξεις για πολλαπλασιαστές ακόμη μεγαλύτερους και από αυτούς που παραδέχεται το ΔΝΤ".

Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ παραδέχεται ότι ξεκινάει διαπραγμάτευση μετά το "λάθος" του ΔΝΤ για να αλλάξουν μέτρα του προγράμματος.

Αρρυθμίες παρουσιάστηκαν στην αξιωματική αντιπολίτευση και συγκεκριμένα στη Βουλή, κατά την προσπάθεια να υπάρξει ονομαστική ψηφοφορία για το λαθρεμπόριο στα καύσιμα,. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την ονομαστική μόλις 10 βουλευτές από τους 15 υπογράφοντες το αίτημα ήταν παρόντες, με αποτέλεσμα να μην διεξαχθεί η ψηφοφορία...