Ινδία: Με αίμα βάφτηκαν οι τοπικές εκλογές

Τουλάχιστον 11 άτομα σκοτώθηκαν σε ταραχές που ξέσπασαν στην πολιτεία Ασάμ στην βορειοανατολική Ινδία, κατά την διάρκεια των τοπικών εκλογών.

Εκπρόσωποι  τοπικών φυλετικών κοινοτήτων συγκρούστηκαν στην πόλη Γκοαλπάρα ενώ η αστυνομία αναγκάστηκε να επέμβει με δακρυγόνα για να διαλύσει το εξαγριωμένο πληθος.

"Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη και μέχρι στιγμής έχουμε αναφορές ότι 11 άνθρωποι είναι νεκροί και περίπου έξι τραυματίες," δήλωσε  ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας, και πρόσθεσε ότι εννέα από τους νεκρούς έχασαν τη ζωή τους από τα αστυνομικά πυρά .

Η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου όταν μέλη των φυλών Rabha και Hasong -οι οποίες θέλουν αυτονομία -άρχισε να πυρπολούν  χωριά και να επιτίθενται σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Εν τω μεταξύ, στις   πολιτείες Τζαμού και Κασμίρ επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας, αποκλείστηκαν δρόμοι, ανεστάλη  η κυκλοφορία των τοπικών εφημερίδων και έκλεισε η πρόσβαση στο διαδίκτυο,από το φόβο για επανάληψη των ταραχών της 9ης Φεβρουαρίου, που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 23 αστυνομικών και 13 διαδηλωτών.

Τη δυσαρέσκεια των κατοίκων του Κασμίρ προκάλεσε η εκτέλεση στις 9 Φεβρουαρίου ενός κατοίκου του Κασμίρ για συνέργεια στην οργάνωση της επίθεσης στο ινδικό κοινοβούλιο το 2001. 

 Η τοπική αστυνομία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ξεσπάσματος νέων ταραχών.

Η Βορειοανατολική Ινδία μαστίζεται εδώ και δεκαετίες από την εθνοτική βία τριβής μεταξύ αυτονομιστικών ομάδες, αν και κάποιοι αντάρτες έχουν αρχίσει πρόσφατα τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την κυβέρνηση.   Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε παρόμοιες  ταραχές στο  πλούσιο σε πετρέλαιο και τσάι κράτος του Ασάμ, κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών.