Η νοθεία εντοπίζεται κυρίως σε χώρες όπως η Ισπανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Πιο επιτακτική από ποτέ κρίνεται η ανάγκη διαφύλαξης της «καλής φήμης» του κρόκου Κοζάνης, με το οργανωμένο λαθρεμπόριο, αλλά και τη νοθεία του σαφράν διεθνώς να αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, όπως τόνισε η Δρ. Χημικός ΕΔΙΠ, Τμήμα Χημείας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Στεργιανή Ορδούδη, στη διάρκεια ημερίδας.
Στην ημερίδα, που συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη η Αμερικανική Γεωργική Σχολή και ο Τομέας Επιστήμης και Τεχνολογίας τροφίμων, του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ, τέθηκαν επί τάπητος οι προοπτικές αξιοποίησης των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Ορδούδη, σημείωσε ότι «αν και ακόμη στην Ελλάδα δεν έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα νοθείας του σαφράν», ωστόσο όπως πρόσθεσε «για να μην βρουν χώρο να δράσουν οι επιτήδειοι και να ζήσουμε και εμείς στη χώρα μας τέτοια φαινόμενα, θα πρέπει να ενημερωθούν, αλλά και εκπαιδευτούν οι Έλληνες καταναλωτές για την - μεταξύ άλλων - εικόνα (πως φαίνεται) και το χρώμα του προϊόντος».
Διευκρινίζοντας ότι γενικότερα στην Ευρώπη οι καταναλωτές δεν είναι ενημερωμένοι και εκπαιδευμένοι για τον κρόκο και τη χρήση του, επεσήμανε, ότι παρόλο που επιβάλλονται κυρώσεις σε όποιον εντοπίζεται να διακινεί, ή πουλά λαθραία το σαφράν, ωστόσο «αποτελεί πολύ μεγάλο πρόβλημα στην Γηραιά Ήπειρο η παραπλανητική δήλωση γεωγραφικής προέλευσης». Η νοθεία, σύμφωνα με την ίδια, εντοπίζεται κυρίως σε χώρες όπως η Ισπανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ειδικότερα «όπου υπάρχουν διεθνή μεγάλα κέντρα εμπορίου και διακίνησης τεραστίων ποσοτήτων, μεταξύ των οποίων και χύμα».
Για τη διαφύλαξη της καλής φήμης του κρόκου Κοζάνης, η κ. Ορδούδη, σημείωσε ότι «και οι ίδιοι οι Έλληνες παραγωγοί έχουν το μερίδιο ευθύνης τους». Όπως εξήγησε, «δυστυχώς κάποιοι, ακόμη και σήμερα προσπαθούν να παρακάμψουν τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης και επιχειρούν να δράσουν μόνοι τους. Αυτό φαινόμενο γίνεται σήμερα πιο συστηματικά και ολοένα και αυξάνεται».
Τόνισε, ότι ναι μεν τα μέλη του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Κροκοπαραγωγών Κοζάνης, εργάζονται σοβαρά με το θέμα της διασφάλισης της ποιότητας, επενδύοντας διαρκώς σε συστήματα ποιότητας του προϊόντος, αλλά θα πρέπει να «εστιάσουν ακόμη περισσότερο στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης με τους παραγωγούς, ώστε να ενδυναμωθεί η καλλιέργεια, να διασφαλιστεί η άριστη ποιότητά του και να επιτευχθεί ύψιστη ασφάλεια στη διακίνηση του κρόκου Κοζάνης».
Η κ. Ορθούδη, στην ομιλία της, επισήμανε ότι οι σημερινοί καλλιεργητές κρόκου στην Κοζάνη είναι νέοι ηλικιακά, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και καταρτίζονται διαρκώς, ενώ σημείωσε ότι «το προϊόν είναι ένα από το πιο πολύτιμα σε εθνικό επίπεδο και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση». Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι ο κρόκος Κοζάνης συνεισφέρει με 5 εκατ. δολάρια σε συνάλλαγμα στην Ελλάδα και σημείωσε ότι μεταξύ των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, ο κρόκος Κοζάνης, αποτελεί «το μοναδικό προϊόν με θετικό πρόσημο στο εμπορικό ισοζύγιο».