Το Βατικανό μετά το Βενέδικτο: συνέχεια ή αλλαγή;

Πάπας Βενέδικτός ή αλλιώς το Ροτβάιλερ του Θεού. Ο συντηρητικός Πάπας που – αν και ίσως κανείς δεν το περίμενε- έφερε σημαντικές τομές στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, έκανε ακόμη μια φορά την έκπληξη: ανακοίνωσε ότι στις 28 Φεβρουαρίου του 2013, θα γίνει ο πρώτος Πάπας που παραιτείται από τη θέση του από το 1415!

Πολλά ακούγονται για τα περί διαδοχής του. Το μεγάλο ερώτημα όμως που θα κληθεί να απαντήσει το Βατικανό πριν ανακοινωθεί και πάλι το Habemus Papam, είναι το εξής: ο διάδοχος του Ποντίφικα θα είναι αυτός που θα εξασφαλίσει τη συνέχεια του παπικού έργου ή που θα φέρει την τομή, την αλλαγή, το νέο στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Πολλοί αναλυτές βλέπουν πως ο Καθολικισμός χάνει... έδαφος στη Γη την οποία γεννήθηκε, την Ευρώπη. Κερδίζει όμως έδαφος στη Λατινική Αμερική, την Ασία και την Αφρική. Στους κόλπους του λεγόμενου Κολεγίου Των Καρδιναλίων, το παγκόσμιο συμβούλιο των ηγετών της Καθολικής Εκκλησίας, όλο και πιο δυνατά ακούγεται το εξής: ο επόμενος Πάπας δεν πρέπει να είναι από την Ευρώπη.

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι ενόσω ο Βενέδικτος ο 16ος βρισκόταν στον παπικό θρόνο, η επιρροή του Βατικανού παγκοσμίως μειώθηκε: εν μέρει γιατί ο Βενέδικτος παραήταν γηραιός, εν μέρει γιατί ο προκάτοχος του, Ιωάννης- Παύλος ο 2ος ήταν τόσο χαρισματικός που η συντηρητική μορφή του Βενέδικτου απλά δεν ήταν αρκετή.

Όπως και να έχει, η εκλογή του επόμενου διαδόχου θα δείξει προς τα πού θέλει να κινηθεί το πολυπληθέστερο δόγμα του κόσμου (ο Χριστιανισμός μετρά 2,2 δισεκατομμύρια πιστούς σε όλο τον κόσμο – περισσότερους από οποιοδήποτε άλλο δόγμα-, εξ αυτών τα 1,2 δισ. είναι Καθολικοί -Δείτε εδώ τον παγκόσμιο χάρτη των θρησκειών).

Mε κόκκινο οι περιοχές που αυξάνονται οι πληθυσμοί των Καθολικών

Ορισμένοι βλέπουν πιθανή ακόμη και την εκλογή του πρώτου Αφρικανού Πάπα στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας.

O πατήρ Πίτερ Τουρκσόν, Αρχιεπίσκοπος Γκάνας, θεωρείται ένα από τα φαβορί για τη διαδοχή του Βενέδικτου

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού... μέχρι τις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας θα ξέρουμε. Τον αντίκτυπο όμως μάλλον θα τον κρίνει η ιστορία!  

Τα φαβορί για τον παπικό θρόνο

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν συντάξει μία πρώτη λίστα με τους πιο πιθανούς υποψηφίους της Παπικής Έδρας, οι οποίοι είναι οι εξής:

-Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο φαβορί φέρεται να είναι ο αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, Αντζελο Σκόλα.Είναι 71 ετών, γιος οδηγού φορτηγού και φιλελεύθερος στις απόψεις

-Ο αρχιεπίσκοπος της Νέας Υόρκης, Τίμοθι Ντόλαν. Είναι 62 ετών, εξαιρετικά δημοφιλής, επικοινωνιακός και με σημαντικό έργο στις ΗΠΑ.

-Ο γαλλόφωνος Καναδός Μαρκ Ουελέτ. Είναι 68 ετών. Μιλάει αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά. Από τους πιο στενούς συνεργάτες του Βενέδικτου.

-Ο αρχιεπίσκοπος της Ουάσινγκτον Ντόναλντ Βερλ. Είναι 72 ετών, γνωστός θεολόγος, διανοούμενος και επικοινωνιακός.

-Ο Αρχιεπίσκοπος Βιέννης Κριστόφ Σένμπορν. Είναι 67 ετών. Φιλόσοφος, ψυχολόγος, θεολόγος και «απόστολος» του απερχόμενου πάπα.

-Ο Αρχιεπίσκοπος Μανίλας Λουίς Αντόνιο Τάγκλε. Είναι 55 ετών και εξαιρετικά φανατικός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η διαδοχή του Βενέδικτου αντικείμενο... τζόγου

Την ίδια στιγμή, οι πράκτορες στοιχημάτων έχουν ήδη παρουσιάσει τον κατάλογο των υποψηφίων για τον παπικό θρόνο.

Επικρατέστερος θεωρείται-με συντελεστή 9 - 4 - ο 64χρονος Αφρικανός Καρδινάλιος Πίτερ Κόντβο Απιάχα Τουρκσόν από την Γκάνα.

Τον Τουρκσόν ακολουθεί ο 68χρονος Καναδός Καρδινάλιος Μαρκ Ουέλετ, οι πιθανότητες του υπολογίζονται σε 5 - 2.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο 80χρονος Καρδινάλιος Φράνσις Αρίνζε από τη Νιγηρία. Τα στοιχήματα για την εκλογή του έχουν συντελεστή 3 προς 1.

Τα ... τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι τα τέλη Μαρτίου, καθώς το Βατικανό θέλει να έχει βγει "λευκός καπνός" πριν το Καθολικό Πάσχα, που φέτος είναι στις 31 Μαρτίου.

. Ο Πάπας Βενέδικτος  XVI δεν θα λάβει μέρος στις εκλογές του Κονκλάβιου για τον διάδοχο του, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κρατιδίου, Φεντερίκο Λομπάρντι.