Έκλεισε πριν ακόμη ανοίξει την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ η Λ. Κατσέλη με χθεσινή δήλωσή της, η οποία έγινε κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με δημοσιογράφους. Η πρώην υπουργός της Κυβέρνησης Παπανδρέου, μία ημέρα μετά το μήνυμα Παπαδημούλη στην ηγεσία του κόμματος να είναι ιδιαίτερα προσεκτική με τις μεταγραφές πολιτικών, μήνυμα που κατά πολλούς είχε αποδέκτη και την κ. Κατσέλη, σημείωσε ότι “δεν μπορούν να γίνουν μονομερείς ενέργειες” για την καταγγελία του Μνημονίου. Κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου έλεγαν χθες ότι μετά από τη δήλωση αυτή της κ. Κατσέλη είναι σχεδόν βέβαιο ότι η μειοψηφία θα θέσει βέτο σε όποια συνεργασία της με τον ΣΥΡΙΖΑ. Διότι είναι άλλο πράγμα να ισχυρίζεται ο Γ. Δραγασάκης ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες παρά μόνο αν προκληθεί” και να προκαλεί τις γνωστές γκρίνιες, και είναι άλλο πράγμα να το λέει ένα επί σειρά ετών στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Την ώρα μάλιστα που και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι κοντά στον Πρόεδρο δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι τις μεταγραφές πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα, η Λ. Κατσέλη επιβεβαίωσε τις επαφές της με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προεκλογικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμμαχίας προφανώς δεν γνωρίζει ότι επίκειται η ενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και η οποία συνεργασία περνάει μέσα από τις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ.
Κανένα πρόβλημα με Σακοράφα
Χθες το βράδυ στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέατρο Ακροπόλ με θέμα: “Δημοκρατία, αλληλεγγύη, Κοινωνική Δικαιοσύνη. Η Αριστερά απαντά στη στρατηγική της έντασης”, Α. Τσίπρας και Σ. Σακοράφα είχαν εγκάρδιο εναγκαλισμό, διαψεύδοντας όσους έβλεπαν σύννεφα στις σχέσεις τους μετά την ομιλία της κ. Σακοράφα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.
Για όσους έδωσαν το παρών στη εκδήλωση ήταν φανερό πως η Σ. Σακοράφα ήταν εκείνη που επεδίωξε τη συγκεκριμένη κίνηση, θέλοντας προφανώς με τον τρόπο αυτό να στείλει ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον Α. Τσίπρα.
"Όχι" στις διαγραφές, "ναι" στην Επιτροπή Δεοντολογίας
Σε ένα άλλο θέμα, αυτό των διαγραφών, που άνοιξε με δήλωσή του ο Δ. Παπαδημούλης, στελέχη του κόμματος τα οποία μετέχουν στην Επιτροπή Καταστατικού δήλωναν, σε κατ’ ιδίαν συζήτηση, ότι δε θα υπάρξει στο νέο καταστατικό πρόβλεψη για διαγραφές. Τα εν λόγω στελέχη άφηναν ανοιχτό ένα παράθυρο με την παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία θα αναλαμβάνει για τα περαιτέρω. Ωστόσο, στο νέο καταστατικό, το οποίο θα είναι έτοιμο πριν από το ιδρυτικό συνέδριο, θα υπάρχει ειδική μνεία στα μέλη και τα στελέχη του κόμματος, τα οποία είναι υποχρεωμένα να υπηρετούν τις συλλογικές αποφάσεις. Αν έχουν αντίθετη άποψη τότε θα αναγράφεται ρητά ότι μπορούν να την εκφέρουν, αρκεί να δηλώσουν ότι πρόκειται για προσωπική τους άποψη.
Ωστόσο, όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος “οι εξελίξεις καμιά φορά επιβάλλουν και δυσάρεστες αποφάσεις. Αν μέχρι το συνέδριο συνεχιστούν οι ακραίες δηλώσεις που εκθέτουν το κόμμα τότε δεν αποκλείεται να μπει στο τραπέζι το θέμα της διαγραφής κι ας είναι αντίθετο με την κουλτούρα της Αριστεράς”.