Με ένα άρθρο της δημοσιογράφου Άλεξ Πολιτάκη που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της, η βρετανική εφημερίδα Guardian κάνει μία ακόμα αναφορά στην κατάσταση στην Ελλάδα, μιλώντας αυτή τη φορά για την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα.
Στο άρθρο της, η δημοσιογράφος παραδέχεται ότι οι ευρωπαϊκές κοινωνίες συνήθως θεωρούν ότι οι ανθρωπιστικές κρίσεις συμβαίνουν μόνο μετά από βαριές φυσικές καταστροφές, επιδημίες ή πολέμους και θεωρούν αδιανόητο να συμβαίνει κάτι τέτοιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως η κρίση αυτή στην Ελλάδα είναι υπαρκτή, και παραμένει “κρυφή” για πολιτικούς λόγους.
“Αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, η ελληνική κυβέρνηση και η ΕΕ θα παραδεχόντουσαν παράλληλα ότι η κατάσταση αυτή προήλθε από την υποτιθέμενη οικονομική διάσωση της Ελλάδας, κι έτσι οι αρχές προτίμησαν να παραμείνουν σιωπηλές”, αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πέρα από τα επίσημα στοιχεία για την φτώχεια και την ανεργία, τα οποία είναι γνωστά από τις έρευνες της Eurostat, η δημοσιογράφος αναφέρει τρεις ακόμα ενδείξεις ότι η Ελλάδα διανύει όντως μία ανθρωπιστική κρίση: Τον αριθμό των αστέγων, που έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα άνευ προηγουμένου, το ποσοστό των Ελλήνων που καταφεύγουν στις υπηρεσίες μη κυβερνητικών οργανώσεων για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη επειδή δεν είναι ασφαλισμένοι, και την “εκρηκτική” αύξηση των συσσιτίων.
“Η χώρα έχει μετατραπεί σε πεδίο ανθρωπιστικής δράσης και πρέπει να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο”, υπογραμμίζει κλείνοντας η κ. Πολιτάκη, και επισημαίνει: “Είναι ντροπή για την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ να κάνουν τα στραβά μάτια. Η διεθνής ανθρωπιστική κοινότητα πρέπει να ανταποκριθεί άμεσα”.