Η βελγική εφημερίδα επισημαίνει ωστόσο, ότι δεν θα οδηγήσει σε μια ουσιαστική μείωση του δημόσιου τομέα
Στη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας αναφέρεται η βελγική εφημερίδα «De Standaard», η οποία χαρακτηρίζει «σημαντικό βήμα» προς την κατεύθυνση του χωρισμού Κράτους-Εκκλησίας στην Ελλάδα το κοινό ανακοινωθέν του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
«Οι Έλληνες κληρικοί δεν θα είναι στο εξής δημόσιοι υπάλληλοι», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, το οποίο σημειώνει, ότι στην πράξη λίγα πράγματα θα αλλάξουν, από τη στιγμή που η Πολιτεία δεσμεύεται, ότι θα επιδοτεί την Εκκλησία με ποσό ίσο με το μισθολογικό κόστος των κληρικών. Εντούτοις παρατηρεί, ότι η νέα ρύθμιση για τις σχέσεις Kράτους-Εκκλησίας έχει «μεγάλη συμβολική αξία», στο βαθμό που τόσο οι απλοί κληρικοί, όσο και οι μητροπολίτες, δεν θα λογίζονται πλέον ως δημόσιοι υπάλληλοι.
Από την άλλη μεριά όμως επισημαίνεται, ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα οδηγήσει σε μια ουσιαστική μείωση του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φρόντισε να καταστήσει σαφές, ότι η συμφωνία δημιουργεί δημοσιονομικά περιθώρια για 10.000 νέες προσλήψεις στο Δημόσιο τα επόμενα χρόνια. Αντί δηλαδή για κληρικούς, το Ελληνικό Δημόσιο θα μπορεί να «στρατολογήσει» περισσότερους δασκάλους και γιατρούς, προσθέτει η εφημερίδα.
Σημειώνεται εξάλλου, ότι ως αντάλλαγμα η Εκκλησία δεσμεύτηκε, ότι δεν πρόκειται να αντιταχθεί σε μέτρα, που ενισχύουν τη «θρησκευτική ουδετερότητα» του κράτους, η οποία θα κατοχυρώνεται ρητά στο υπό αναθεώρηση Σύνταγμα. Επιπλέον, συμπληρώνει η εφημερίδα, θα συσταθεί ένα κοινό ταμείο διαχείρισης της αμφισβητούμενης εκκλησιαστικής περιουσίας, ενώ τα όποια κέρδη θα μοιράζονται εξίσου Κράτος/Εκκλησία.
Επισημαίνεται εξάλλου, ότι η Ελληνική Εκκλησία είναι «πανταχού παρούσα» αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, από την υποχρεωτική προσευχή στα σχολεία και το μάθημα των θρησκευτικών που διδάσκεται επί 12 συναπτά έτη, μέχρι τον θρησκευτικό όρκο και την παρουσία των θρησκευτικών εικόνων στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Καταλήγοντας, η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε, ότι η συμφωνία με την Εκκλησία δεν πρόκειται να αντιβαίνει στις «ελληνικές παραδόσεις», γεγονός που σημαίνει, ότι και στο νέο Σύνταγμα η Ανατολική Ορθόδοξη Εκκλησία θα μνημονεύεται ως η «επικρατούσα θρησκεία» στην Ελλάδα. Η εφημερίδα εν τέλει συμπεραίνει ότι η ελληνική Εκκλησία δεν πρόκειται να χάσει τόσο εύκολα το κύρος και την εξουσία που κατέχει στην Ελλάδα.