Έξι μήνες μετά την εντυπωσιακή προσεδάφιση του διαστημικού ρόβερ Curiosity στον Άρη, το σκάφος βάζει μπροστά το τρυπάνι του καθώς οι αστρονόμοι είναι έτοιμοι να μελετήσουν γεωλογικά δείγματα από το υπέδαφος του Κόκκινου Πλανήτη και συγκεκριμένα, το εσωτερικό ενός βράχου.
Το περιστροφικό-κρουστικό δράπανο του Curiosity άνοιξε μια τρύπα βάθους 6 εκατοστών σε έναν επίπεδο, ιζηματογενή βράχο. Το δείγμα της σκόνης θα μεταφερθεί στο εσωτερικό του ρόβερ και θα αναλυθεί στα ειδικά εργαστήρια με τα οποία είναι εξοπλισμένο. Στόχος είναι να επιβεβαιωθεί η υπόθεση των επιστημόνων ότι το πέτρωμα σχηματίστηκε παρουσία νερού.
Το Curiosity είχε ήδη εντοπίσει στρογγυλεμένες πέτρες που πιστεύεται ότι είναι βότσαλα ενός αρχαίου ποταμού.
Σε πρώτη φάση, όμως, η σκόνη που συλλέχθηκε από την πρώτη τρύπα θα περιστραφεί μέσα στο εσωτερικό του τρυπανιού, προκειμένου να ξύσει και να απομακρύνει τυχόν σωματίδια γήινης σκόνης, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των αναλύσεων.
H διαδικασία καθυστερεί και λόγω της ελαφρώς μεγαλύτερης διάρκεια της ημέρας του Άρη σε σχέση με τη Γη. Κάθε αρειανή μέρα, γνωστή ως sol, διαρκεί 24 ώρες και 40 λεπτά, διαφορά που σταδιακά αποσυντονίζει την επικοινωνία με τους ερευνητές.