Όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας απελευθερώνει θέσεις για προσλήψεις
Ιδιαίτερα επωφελής για την κυβέρνηση αποδεικνύεται η κατ' αρχάς συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας, την οποία ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, καθώς εκτός από τα έσοδα που θα έχει το Κράτος από την από κοινού με την Εκκλησία αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, μπορεί να προχωρήσει το αμέσως επόμενο διάστημα σε χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο.
Και αυτό, γιατί ανάμεσα στις προβλέψεις της συμφωνίας, η οποία πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, προβλέπει μεταξύ άλλων, ότι οι κληρικοί στο εξής δεν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι. Όπως επεσήμανε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η συμφωνία αυτή δίνει τη δυνατότητα για 10.000 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «με τη συμφωνία αυτή απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων». Συνέχισε δε λέγοντας, ότι επειδή έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε συμφωνία με τους θεσμούς πριν τη λήξη των μνημονίων, που προβλέπει μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση, αυτό μας δίνει τη δυνατότητα στα επόμενα χρόνια να συμπληρώσουμε αυτές τις θέσεις με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, κατά κύριο λόγο για να καλύψουμε κοινωνικές ανάγκες, του κοινωνικού κράτους, δηλαδή γιατρούς, εκπαιδευτικούς και όποιες άλλες ανάγκες κρίνει η ελληνική κυβέρνηση ότι απαιτείται να καλυφθούν».
Επιδότηση της μισθοδοσίας των κληρικών από το Ταμείο Αξιοποίησης
Με τη συμφωνία Πολιτείας-Εκκλησίας, οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, ωστόσο θα πληρώνονται με επιδότηση του Κράτους προς την Εκκλησία, γεγονός που αρχικά προκάλεσε θυμηδία. Το ετήσιο κόστος της μισθοδοσίας κληρικών και λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η επιδότηση αυτή δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό και τον φορολογούμενο πολίτη, καθώς φιλοδοξεί, ότι τα χρήματα αυτά θα προέρχονται από το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, το οποίο θα διαχειρίζονται από κοινού Εκκλησία και Κράτος, με τα έσοδα να κατανέμονται 50-50. Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε χαρακτηριστικά, ότι «στο ζήτημα της επιδότησης η ελληνική κυβέρνηση φιλοδοξεί, ως το 2030 τα έσοδα από το ταμείο αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας να είναι τέτοια, που να αρκούν, ώστε να καλύπτουν το ποσοστό επιδότησης, που θα δίνεται κάθε χρόνο στην εκκλησία».