Δ.Χριστόφιας: Πίκρα και απογοήτευση στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του στην ΕΕ

Με αυστηρή γλώσσα μίλησε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, καταγγέλλοντας ότι η Κύπρος, αντί να συναντήσει κατανόηση για τα οικονομικά της προβλήματα, έγινε θύμα διαβολής, αποδεδειγμένης διαστρέβλωσης και δυσφήμισης με εργαλείο τις ρωσικές καταθέσεις στη χώρα.

Μιλώντας στο πλαίσιο αποχαιρετιστήριας παρέμβασής του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι, κατόπιν ενδελεχών ερευνών από εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς,  καταδεικνύεται ότι νόμιμα έχουν γίνει οι ρωσικές καταθέσεις στην Κύπρο.

"Όπως και άλλες χώρες,  η Κύπρος υποχρεώθηκε να προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, που εμείς οι ίδιοι χαρακτηρίζουμε ως μηχανισμό αλληλεγγύης της Ένωσης προς τα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσκολίες. Η Κύπρος, δεν ζητά χαριστικά βοήθεια" είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και συνέχισε:

"Τι συναντήσαμε όμως; Αντί της κατανόησης και της αλληλεγγύης, γίναμε θύματα διαβολής, αποδεδειγμένης διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, δυσφήμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας με εργαλείο τις ρωσικές καταθέσεις στο νησί, οι οποίες κατόπιν ενδελεχών ερευνών από εξειδικευμένους διεθνείς οργανισμούς, καταδεικνύεται ότι νόμιμα έχουν γίνει στην Κύπρο".

“Δυστυχώς, αυτή η εκστρατεία συνεχίζεται ακόμα, πράγμα που ζημιώνει όχι μόνο την Κύπρο αλλά και την Ευρωζώνη και την Ένωση γενικότερα. Πρέπει να ομολογήσω ότι το γενικότερο αίσθημα ανάμεσα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και στον κυπριακό λαό είναι ότι η χώρα μας βρίσκεται υπό κατατρεγμό. Θλίβομαι ειλικρινά για αυτή την κατάσταση και φεύγω πικραμένος” δήλωσε  ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας .

Ανέφερε ακόμη ότι "η ΕΕ και κάποια μέλη από την Ένωση, μας έχουν παραπέμψει στη Ρωσική Ομοσπονδία για να συμβάλει στη δανειοδότηση της Κύπρου. Προς τούτο συνεργαστήκαμε στενά με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι ο Πρόεδρος Πούτιν μας έχει διαβεβαιώσει ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα συνδράμει στη δανειοδότηση της Κύπρου υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η δανειοδότηση θα στηριχθεί και από την ΕΕ"

Στην αρχική του αναφορά ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι τα πέντε τελευταία χρόνια αποκόμισε πολύ ευχάριστες αλλά και πικρές εμπειρίες, ως αρχηγός κράτους-μέλους της Ένωσης.

"«Θέλω να τονίσω πως κατέβαλα έντονες προσπάθειες, όπως η Κύπρος πάντοτε είναι παρούσα με δημιουργικές θέσεις στις υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύω, πως με αποκορύφωμα την πρόσφατη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου, έχουμε συμβάλει εποικοδομητικά στην περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μέσω μιας Καλύτερης Ευρώπης, με κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη, που στο επίκεντρο των πολιτικών της να έχει τον άνθρωπο και τις εύλογες του ανάγκες" είπε χαρακτηρισρτικα».