Πορείες μνήμης και νέες ταραχές στην Τυνησία – Έτοιμη η νέα τεχνοκρατική κυβέρνση

Δεκάδες χιλιάδες Τυνήσιοι βγήκαν σήμερα στους δρόμους της Τύνιδας και άλλων πόλεων , μετά από κάλεσμα της αντιπολίτευσης, για τιμήσουν τη μνήμη του δολοφονημένου στελέχους της αντιπολίτευσης, Τσόκρι Μπελαΐντ, ο οποίος κηδεύτηκε εχθές μέσα σε πολεμικό κλίμα.

Το κέντρο της πρωτεύουσας μετατράπηκε σε πεδίο μάχης όταν υποστηρικτές της κυβέρνησης συγκρούστηκαν σφοδρά με αντικαθεστωτικούς διαδηλωτές που ζητούσαν δικαιοσύνη για τον θάνατο του ηγέτη τους και την πτώση της Ενχάντα.

Πετροπόλεμος, χημικά και οδοφράγματα έκαναν την κατάσταση στο κέντρο της Τύνιδας έκρυθμη ενώ η αστυνομία προσπάθησε με δακρυγόνα να απωθήσει το πλήθος από το να εισβάλλει στο υπουργείο Εσωτερικών.

Πρόκειται για την πρώτη γενική απεργία που γίνεται στην Τυνησία εδώ και 35 χρόνια και είναι η πρώτη φορά που στη χώρα σημειώνονται τέτοιες ταραχές , μετά την Αραβική άνοιξη και την πτώση του Μπεν Αλι- καθώς η οργή και αγανάκτηση επικρατεί για τη δολοφονία του Τυνήσιου πολιτικού.

Εν τω μεταξύ,ο πρωθυπουργός Χαμάντι Ντζεμπάλι δήλωσε σήμερα ότι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Τυνησίας θα ανακοινωθεί μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας,  προσθέτοντας ότι -σε περίπτωση έγκρισής της -ο ίδιος θα παραμείνει στο αξίωμα του πρωθυπουργού.