Σαμαράς: Πετύχαμε το μέγιστο δυνατό

Συνολικά 16,3 δισ. (14,5 δισ. ΕΣΠΑ + 1,8 δισ. για αγροτική ανάπτυξη) ευρώ θα λάβει τελικά η Ελλάδα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της επταετίας 2014-2020, ενώ άλλα τουλάχιστον 2 δισ. εκτιμά πως θα έρθουν μετά το τέλος του 2016, όπως ανακοίνωσε σε  συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Τα επιπλέον 2 δισ., όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, θα προέλθουν από μία τροπολογία βάσει της οποίας, αν τα στοιχεία με τα οποία υπολογίστηκαν τα κονδύλια για ένα κράτος-μέλος αποδειχθούν λιγότερο ευνοϊκά από τα πραγματικά, τότε γίνεται αναθεώρηση των κονδυλίων.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ευχαριστημένος από το γεγονός ότι η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει πολύ περισσότερους πόρους από αυτούς που προέβλεπε η αρχική πρόταση Μπαρόζο (11,2 δισ.), τονίζοντας ότι “κάναμε τις συμμαχίες μας, δώσαμε έγκαιρα τη μάχη μας”, ενώ έκανε αναφορά και στο ειδικό κονδύλιο για την ανεργία των νέων, σημαντικό μέρος του οποίου θα ενισχύσει την Ελλάδα.

“Πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι, καθώς πετύχαμε το μέγιστο δυνατό, και ακόμα περισσότερα απ' όσα φαινόταν εφικτό στην αρχή των διαπραγματεύσεων”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημαντικό είναι, εξάλλου, ότι η Ελλάδα κατάφερε, όπως υπογράμμισε, να πετύχει τη μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με την αρχική πρόταση Μπαρόζο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, ενώ υπήρχαν και χώρες που είδαν τα κονδύλιά τους να μειώνονται.

"Υπάρχει και μία άλλη πλευρά της Σελήνης", ανέφερε ακόμα, επισημαίνοντας πως θα πρέπει κανείς να παραμείνει ανήσυχος για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς "δεν μπορεί να δυναμώνει η Ένωση, όταν αποδυναμώνεται η χρηματοδότηση".

Ο κ. Σαμαράς έκανε τέλος λόγο για μία συμφωνία που “μας ενισχύει ψυχολογικά, δίνει μία διάρκεια και μία διάσταση για τις μελλοντικές χρηματοδοτήσεις”, και τόνισε ότι αν και τα προβλήματα είναι πολλά, ο ίδιος και οι συνεργάτες τους θα είναι εκεί για να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις.

Πώς θα κατανεμηθούν τα κονδύλια

Στα παρακάτω γραφήματα μπορείτε να δείτε τον τρόπο με τον οποίο θα κατανεμηθούν τα κονδύλια για την επταετία 2014-2020, καθώς και πώς έχουν κατανεμηθεί τα αντίστοιχα κονδύλια για την επταετία 2007-2013:

Επιπλέον ευνοϊκές ρυθμίσεις

Πέραν των ευνοϊκών αποτελεσμάτων με οικονομικό αντίκρισμα που πέτυχε η Ελλάδα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, υπάρχει και μία σειρά κανονιστικών ρυθμίσεων που αναμένεται να διευκολύνουν σημαντικά την υλοποίηση των προγραμμάτων του επόμενου ΕΣΠΑ.

Συγκεκριμένα:

- Προβλέφθηκε για τις περιφέρειες της Αττικής και της Δυτ. Μακεδονίας σημαντικά αυξημένο ποσοστό συγχρηματοδότησης (80%), σε σχέση με την αρχική πρόταση της Επιτροπής (50% και 60% αντίστοιχα).

- Δόθηκε η δυνατότητα προσαύξησης όλων των ισχυόντων ποσοστών συγχρηματοδότησης κατά 10% στις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όπως η Ελλάδα.

- Για τις χώρες αυτές θα ισχύσει μεγαλύτερη προκαταβολή κατά την έναρξη των προγραμμάτων (1,5% τον πρώτο χρόνο, 1,5% το δεύτερο και 1% τον τρίτο αντί για 1%, 1% και 1% αντίστοιχα).

- Μετά την άρση των σχετικών περιορισμών, ο ΦΠΑ, στην περίπτωση που δεν ανακτάται, θα είναι επιλέξιμος για συγχρηματοδότηση, για το σύνολο των παρεμβάσεων.

- Ο αρχικά προβλεφθείς κανόνας Ν+2 χαλάρωσε κατά ένα χρόνο, δίνοντας μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για την υλοποίηση των παρεμβάσεων.

"Δεν έχει κανένα λόγο να πανηγυρίζει ο κ. Σαμαράς"

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά, η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, αναφέρει:

“Σε μια εξόχως κρίσιμη συγκυρία, κατά την οποία οι ευρωπαϊκοί λαοί δοκιμάζονται σκληρά από τη λιτότητα, την ύφεση και την ανεργία που υπονομεύει το μέλλον των νέων, η ηγεσία της ΕΕ αποδεικνύεται ανίκανη να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Τα 907 δις ευρώ του Πολυετούς Δημοσιονομικού προγράμματος, που αποφασίστηκαν ύστερα από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις, συνιστούν μια ομολογία αναλγησίας και πολιτικής αποτυχίας. Τη στιγμή που η ΕΕ είχε ανάγκη την μεγαλύτερη δυνατή στήριξη μέσα από έναν αυξημένο προϋπολογισμό αναπτυξιακής κατεύθυνσης, διαπιστώνουμε ότι εκείνο που αναζητήθηκε ήταν ο μικρότερος κοινός παρανομαστής. Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν σε έναν μίνιμουμ προϋπολογισμό, ο οποίος, πέραν όλων των άλλων, μπορεί (και πρέπει) να παραμείνει κενό γράμμα. "Προϋπολογισμός ύφεσης" χαρακτηρίστηκε ορθά, και δεν πρέπει να εγκριθεί από την
Ευρωβουλή.

Ο κ. Σαμαράς δεν έχει κανέναν λόγο να πανηγυρίζει – αντιθέτως, θα πρέπει να απολογηθεί. Να απολογηθεί για τα 11 δις ευρώ του ΕΣΠΑ, που παραμένουν αναξιοποίητα”.