“Καμία εντολή για ιατροδικαστική εξέταση στους 4 της Κοζάνης”

Δεν υπάρχει καμία εντολή για διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης στους τέσσερις της Κοζάνης, για τους μόλωπες που έφεραν μετά τη σύλληψή τους, παρά την  που έδωσε προς το Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., η εισαγγελέας που ανέλαβε την προκαταρκτική εξέταση, κ. Νταγιάντα.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσαύτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό, Βήμα FM, "μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν έχουν έρθει ούτε έγγραφες παραγγελίες ούτε οι ίδιοι, ώστε να γίνει πραγματογνωμοσύνη - σε ό,τι αφορά βέβαια την Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών".

Όπως αποκάλυψε ο κύριος Κουτσάφτης, από τη διενέργεια των ιατροδικαστικών εξετάσεων θα ήταν δυνατόν να διαπιστωθεί αν οι νεαροί φέρουν σημάδια κακοποίησης από τη συμπλοκή κατά την σύλληψή τους, όπως ισχυρίζεται η ΕΛ.ΑΣ., ή αν υπέστησαν βασανισμούς στα χέρια των αστυνομικών, όπως καταγγέλλουν οι γονείς τους.

"Μεταξύ ξυλοδαρμού και βασανισμού υπάρχει τεράστια διαφορά. Άλλο βασανίζω για να προκαλέσω πόνο και άλλο έχω δείρει κάποιον. Αυτό έχουμε την εμπειρία να το διακρίνουμε και είναι η δουλειά μας", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσαύτης.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε για το θέμα ότι: "Χρειάζεται να υπάρξει μια αποτελεσματική, ενδελεχής και αμερόληπτη έρευνα των ισχυρισμών για βασανιστήρια εκ μέρους της αστυνομίας. Η έρευνα πρέπει να αναγνωρίσει τους υπευθύνους και εκείνοι να οδηγηθούν έγκαιρα ενώπιον της Δικαισούνης".