Κάμερον: Αν δε μειωθούν οι δαπάνες δε θα υπάρξει συμφωνία

Με βέτο στην ψήφιση του κοινοτικού προϋπολογισμού για την επταετία 2014-2020 απειλεί ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, σε περίπτωση που δε μειωθούν οι προτεινόμενες δαπάνες.

“Τα νούμερα είναι υπερβολικά υψηλά”, τόνισε ο Κάμερον μιλώντας σε δημοσιογράφους, και συνέχισε: “Πρέπει να μειωθούν, και αν δε μειωθούν δε θα υπάρξει συμφωνία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα πρέπει να μένει απρόσβλητη από τις πιέσεις που δεχόμαστε να μειώσουμε τις δαπάνες και να ξοδεύουμε με εγκράτεια – αυτό κάνουμε όλοι μας”.

Παράλληλα, τη δική του “μάχη” θα δώσει ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη γεωργία και την ανάπτυξη.

“Ήρθα για να φτάσουμε σε μία συμφωνία, αλλά μόνο αν είναι εφικτή”, δήλωσε στις Βρυξέλλες ο Ολάντ, και πρόσθεσε: “Αν κάποιοι είναι παράλογοι, θα προσπαθήσω να τους λογικεύσω, αλλά μέχρι ενός σημείου. Αν η Ευρώπη, θέλοντας έναν συμβιβασμό πάση θυσία, παρατήσει τις κοινές πολιτικές της, ξεχάσει τη γεωργία και αγνοήσει την ανάπτυξη, δε θα συμφωνήσω”.

Με βέτο απειλεί από την πλευρά του ο Τσέχος πρωθυπουργός, Πετρ Νέτσας, ο οποίος χαρακτήρισε "άδικες" όλες τις προτάσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και, ποντάροντας στο γεγονός ότι απαιτείται ομοφωνία για να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός, δεν αποκλείει τη χρήση του βέτο.

Πιο αισιόδοξος εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γίρκι Κατάινεν, που εξέφρασε τη γνώμη ότι θα υπάρξει συμφωνία στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς όλες τις πλευρές πως "όλοι οι ηγέτες πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για συμβιβασμό".