Βγάζουν στο σφυρί το σπίτι του Κωστή Παλαμά

Προς πώληση έχει βγει το νεοκλασικό της Πάτρας όπου γεννήθηκε ο "εθνικός" ποιητής της Ελλάδος, Κωστής Παλαμάς.

Το ιστορικό κτίσμα έχει εγκαταλειφθεί από τους κληρονόμους που ζουν στην Ελβετία αλλά και από την δημοτική αρχή η οποία δεν το έχει αξιοποιήσει, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα greece.greekreporter.com.

Το σπίτι που γεννήθηκε ο ποιητής Κωστής Παλαμάς στην Πάτρα βρίσκεται στο κέντρο της Αχαϊκής πρωτεύουσας και αποτελεί ένα ακόμα εγκαταλελειμμένο κτίριο. Λίγοι είναι εκείνοι που ξέρουν την ιστορία του, ενώ κατά καιρούς έχει λεηλατηθεί.

Το τελευταίο διάστημα έχει μπει πωλητήριο στο σπίτι, έναντι 1.600.000 ευρώ και στη απόφαση αυτή συναινεί το δημοτικό συμβούλιο Πατρέων με απόφαση της 16ης Ιανουαρίου 2013.

Η απόφαση να δοθεί προς πώληση η οικία του "εθνικού μας ποιητή" ανήκει στους νόμιμους δικαιούχους, οι οποίοι διαμένουν στο εξωτερικό και δεν χρησιμοποιούν το κτίριο η συντήρηση του οποίου είναι αρκετά δαπανηρή.

Η πινακίδα "Πωλείται" από μεσιτικό γραφείο της περιοχής βρίσκεται αναρτημένη στο κτίριο εδώ και πολύ καιρό. Για το ιστορικό σπίτι δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει βρεθεί ενδιαφερόμενος αγοραστής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κωστής Παλαμάς πέθανε μέσα στην Κατοχή σε ηλικία 84 ετών και η κηδεία του στην οποία παρευρέθηκαν χιλιάδες Έλληνες έγινε σύμβολο αντίστασης κατά του Γερμανού κατακτητή.

Προσωπικότητα ιδιαίτερα αγαπητή και ποιητής διεθνούς εμβέλειας και λάμψης, ο Κωστής Παλαμάς πρωτοστάτησε στον αγώνα για την καθιέρωση της δημοτικής γλώσσας και επηρέασε την καλλιτεχνική παραγωγή στην εποχή του.