Σχέδιο για επιβολή φόρου πολυτελείας στις ομάδες που ξοδεύουν υπέρογκα ποσά για τη μεταγραφική τους ενίσχυση αποκαλύπτει έκθεση που δημοσιοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Η επιβολή του νέου φόρου στις μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες προτείνεται από το think tank ΚΕΑ European Affairs, βάσει της συνεργασίας του με τη βελγική συμβουλευτική εταιρεία Sport & Citoyenneté.
Οι δύο παραπάνω ομάδες δράσης ειδικεύονται στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και αναλαμβάνουν μελέτες κατ’ εντολήν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στους τομείς των σπορ, του πολιτισμού και των media. μέσω Βρυξελλών, όπου διατηρούν γραφεία.
Στον προτεινόμενο φόρο,που αφορά όλα τα ομαδικά αθλήματα, ως φαίνεται, οι εμπνευστές του επιχειρούν να βάλουν... φρένο στα υπέρογκα ποσά, αλλά ταυτόχρονα επιθυμούν να θέσουν πλαφόν στα ανώτερα και ανώτατα ποσά, που θα θεωρούνται επιτρεπτά να διατεθούν για μεταγραφές και πολυεπίπεδη στρατηγική ενίσχυση του κάθε συλλόγου, ανάλογα με το οικονομικό του βάρος και επίπεδο.
Το ποσό του φόρου που θα συγκεντρώνεται προτείνεται να μοιράζεται μέσω ενός μηχανισμού αναδιανομής από τους οικονομικά ισχυρούς, στους αδύνατους.
Στην έκθεση περιλαμβάνονται 21 προτάσεις, οι οποίες στοχεύουν να δημιουργήσουν ένα περισσότερο δίκαιο και ισορροπημένο ανταγωνιστικό περιβάλλον στο ευρωπαικό ποδόσφαιρο.
Η μελέτη εξετάζει το χρονικό διάστημα 15 ετών που μεσολάβησε από την απόφαση του ευρωπαικού δικαστηρίου στην υπόθεση Μποσμάν μέχρι τη σημερινή οικονομική κατάσταση των συλλόγων στη δύσκολη οικονομική συγκυρία και υποστηρίζει ότι ο νέος φόρος καθώς και οι ρυθμίσεις που προτείνει, είναι συμβατές με τις κοινοτικές συνθήκες στις οποίες έχει αναγνωρισθεί η ιδιαίτερη κοινωνική σπουδαιότητα των σπορ.
Οι ιθύνοντες των δύο think tanks ευελπιστούν να δώσουν έναν τόνο δικαιοσύνης και να αυξήσουν το αθλητικό ενδιαφέρον στη Γηραιά Ήπειρο.