Τυνησία: Αραβική Άνοιξη των… τεχνοκρατών μετά τη δολοφονία

Μια κυβέρνηση τεχνοκρατών θα σχηματιστεί στην Τυνησία μετά την πολιτική αναταραχή και το νέο κύμα οργής που έφερε η δολοφονία του επικεφαλής της αντιπολίτευσης Τσόκρι Μπελαΐντ. 

Ο Μπελαΐντ δολοφονήθηκε την Τετάρτη εν ψυχρώ έξω από το σπίτι του, στην Τύνιδα, όταν άγνωστοι πυροβόλησαν πολλές φορές εναντίον του. Η επίθεση εναντίον του ήταν η πρώτη πολιτική δολοφονία από το ξέσπασμα της Αραβικής Άνοιξης τον Ιανουάριο του 2011.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, Χαμντί Τζελαμπί, διέλυσε την κυβέρνηση και ανακοίνωσε ότι κυβέρνηση τεχνοκρατών θα διοικεί τη χώρα μέχρι τις επόμενες εκλογές. Σε διάγγελμά του μέσω της τηλεόρασης ο Τυνήσιος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα σχηματιστεί κυβέρνηση “με ικανούς ανθρώπους από την Τυνησία χωρίς πολιτικές διαμάχες”. Σύμφωνα με τον ίδιο οι επόμενες εκλογές θα προκηρυχθούν “το συντομότερο δυνατόν”. Ωστόσο, το κυβερνών κόμμα απέρριψε την σχετική πρόταση του Τυνήσιου πρωθυπουργού κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει περαιτέρω πολιτική κρίση στη χώρα. 

Ο σχηματισμός τεχνοκρατικής κυβέρνησης έχει ως στόχο να βάλει ένα τέλος στις διαβουλεύσεις για σχηματισμό ευρέος κυβερνητικού μετώπου οι οποίες είχαν βαλτώσει. Η κίνηση κρίθηκε ως υποχώρηση του Τζελαμπί και του κυβερνώντος κόμματος Ενάχντα προς την αντιπολίτευση, το κόμμα των "Δημοκρατών Πατριωτών". Ενώ ο δρόμος προς τη σταθερότητα στη χώρα όπου γεννήθηκε το κίνημα της Αραβικής Άνοιξης φαίνεται ανηφορικός και κακοτράχαλος.

Να σημειωθεί ότι η Τυνησία ήταν η πρώτη χώρα όπου ξέσπασε η Αραβική Άνοιξη -θρυαλλίδα απετέλεσε η αυτοπυρπόληση ενός ανθρώπου στη δημόσια αγορά που διαμαρτυρόταν για την καταπίεση του καθεστώτος- και έκτοτε αποτέλεσε πρότυπο και έμπνευση για τις υπόλοιπες χώρες όπου διαδόθηκε η εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης και προκάλεσε την πτώση πολυετών απολυταρχικών καθεστώτων.

Η ισορροπία και η ειρήνη στην Τυνησία είναι πολύ εύθραυστη. Ενώ με τις αιματηρές εντάσεις να συνεχίζονται στη γειτονική Αίγυπτο, η απειλή να βυθιστεί ο αραβικός κόσμος σε ένα νέο κύκλο αίματος, φωτιάς και αναταραχών είναι παραπάνω από ορατός. 

Μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Δεκάδες χιλιάδες αντικαθεστωτικοί Τυνήσιοι ξεχύθηκαν μετά τη δολοφονία στους δρόμους ζητώντας την πτώση της κυβέρνησης.

Παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία , 8.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, ζητώντας την πτώση της κυβέρνησης, και χιλιάδες άλλοι διαδήλωσαν σε πόλεις όπως Μαντία, Μοναστίρ και Σίντι Μπουζίντ, λίκνο της επανάστασης της Αραβικής Άνοιξης.

Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τον οργισμένο πλήθος με δακρυγόνα και προειδοποιητικές βολές ενώ οι διαδηλωτές απαντούσαν με πέτρες και στήνοντας πρόχειρα οδοφράγματα, θυμίζοντας έντονα τις ημέρες του 2010 που οδήγησαν στην πτώση του Μπεν Άλι, στις 14 Ιανουαρίου 2011.

Ο πρόεδρος του ισλαμικού κυβερνώντος κόμματος Ενάχντα, Ρατσέντ Γκανούτσι, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι η κυβέρνηση "δεν έχει καμία ανάμειξη" στην αφορά στη δολοφονία του Μπελαΐντ.

Από το Στρασβούργο όπου βρίσκεται, ο Τυνήσιος πρόεδρος Μαρζουκί διαμήνυσε ότι η χώρα "θα συνεχίσει να πολεμά τους εχθρούς της επανάστασης" ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ καταδίκασε τη δολοφονία "μια εξέχουσας μορφής της αντιπολίτευσης" λέγοντας ότι ανησυχεί για την αύξηση της βίας στην πρώην αποικία της Γαλλίας.