Έκρυψαν τις διαφορές τους οι αρχηγοί

Οι αρχηγοί συναντήθηκαν για να αναδείξουν "το δάσος και όχι το δένδρο" και επιχείρησαν να στείλουν μήνυμα στην κοινωνία ότι παρά την αυτονομία τους και τις επιμέρους διαφορές τους είναι ενωμένοι στον κοινό στόχο που είναι η αντιμετώπιση της κρίσης, η ανάπτυξη της οικονομίας και η αντιμετώπιση της ανεργίας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν πολλές διαφορετικές απόψεις αλλά απέφυγαν να τις θίξουν δημοσίως, όπως η φορολόγηση των ακινήτων, ο νέος νόμος για την ιθαγένεια, η στρατηγική της πυγμής με τις επιστρατεύσεις. Για το καυτό μέτωπο των αγροτών φρόντισαν με τις δηλώσεις που έκαναν οι κ.κ. Τσαυτάρης και Χαρακόπουλος να στείλουν το μήνυμα ότι η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη των αρχηγών εξαντλεί τα περιθώρια και ικανοποιεί ορισμένα από τα αιτήματα τους με στόχο να δείξει ότι αν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις είναι πολιτικά υποκινούμενες.

"Είναι προφανές ότι το ΚΚΕ με τη σύμπραξη και του ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις πιο δυναμικά " εκτιμά κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης. Όμως στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι σίγουροι αν θα επιχειρήσουν να κλείσουν μόνιμα τους δρόμους ή θα επιχειρήσουν να κάνουν μια δυναμική κινητοποίηση για "την τιμή του αγώνα και των όπλων", να προκαλέσουν δυναμική παρέμβαση και στη συνέχεια να αποχωρήσουν.

Στην κυβέρνηση περιμένουν την αντίδραση των αγροτών να εκδηλωθεί έως το πέρας της Συνόδου Κορυφής την Παρασκευή, οπότε θεωρούν πως επιχειρηθεί επικοινωνιακός αντιπερισπασμός στο "πακέτο" που θα έλθει από την ΕΕ για την επόμενη επταετία. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης αναφέρθηκαν ιδιαίτερα στα κονδύλια για τον αγροτικό τομέα και στην ανεργία καθώς οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν ειδικό κονδύλι για την προώθηση της απασχόλησης όπου η Ελλάδα θα πάρει σημαντικό μερίδιο κατέχει θλιβερή πρωτιά στην ανεργία των νέων.

Ο κ. Σαμαράς ήθελε να έχει ως ατού ή να πιστώσει μερίδιο της επιτυχίας των Βρυξελλών –αν τελικά υπάρξει συμφωνία- στους εταίρους του και γι αυτό τελικά συναντήθηκε μαζί τους πριν από τη Σύνοδο. Άλλωστε, αν τελικά η χώρα πάρει περισσότερα κονδύλια από όσα δικαιούται και δεχθούν οι Ευρωπαίοι ειδική ρύθμιση να μην υπολογιστούν τα στατιστικά του 2009 τότε θα μπορεί να "πανηγυρίζει σε χαμηλούς τόνους ότι έφερε το πρώτο πακέτο ανάπτυξης της χώρας που δίνει αισιοδοξία και προοπτική στην οικονομία και στους πολίτες".