Σε υψηλό 18 μηνών το Χρηματιστήριο

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε στο κλείσιμο το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε μία συνεδρίαση με ικανοποιητικό τζίρο και θετικό κλίμα στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, κόντρα στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί στα περισσότερα χρηματιστήρια διεθνώς.

Ο γενικός δείκτης έκλεισε στις 1.035,19 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 2,31%, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 77 εκατ. ευρώ.

Η “Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή” σχολιάζει: “Σημαντικές ομοιότητες με τις δυο προηγούμενες, παρουσίασε η σημερινή συνεδρίαση, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει και πάλι με σημαντικά κέρδη της τάξεως του 2,31% και «κόντρα» μάλιστα στο αρνητικό διεθνές κλίμα. Το αγοραστικό ενδιαφέρον αφορούσε στο σύνολο σχεδόν των τίτλων της μεσαίας και μεγάλης κεφαλαιοποίησης ενώ οι προσδοκίες αναφορικά με πιθανή τροποποίηση – βελτίωση των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, έδωσαν ώθηση και στον τραπεζικό κλάδο που έκλεισε με ημερήσια κέρδη της τάξεως του 3,1%, με τη μετοχή πάντως της ΕΤΕ να υστερεί και πάλι έναντι των υπολοίπων του κλάδου. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 77εκ€ ενώ και πάλι ακολούθησε σημαντικά φθίνοντα ρυθμό στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης. Μεγάλοι πρωταγωνιστές της ημέρας οι τίτλοι των ΜΕΤΚΑ, JUMBO και Alpha Bank με ημερήσια κέρδη της τάξεως του 7,08%, 7,7% και 7,58% αντίστοιχα και αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα”.

Ανησυχία επικρατεί εν τω μεταξύ στις ευρωπαϊκές αγορές, που βλέπουν τη δημοτικότητα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην Ιταλία ολοένα να αυξάνεται. Απώλειες 1,34% καταγράφει ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, ενώ κατά 1,88% υποχωρεί ο CAC 40 στο Παρίσι. Οριακή πτώση 0,02% σημειώνει την ίδια στιγμή ο FTSE 100 στο Λονδίνο.

Νευρικότητα και στο άνοιγμα της Γουολ Στριτ, με τους επενδυτές να εμφανίζονται επιφυλακτικοί εν όψει της αυριανής σύσκεψης στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παρά τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν. Και οι τρεις κύριοι δείκτες υποχωρούν σε ποσοστό κοντά στο 0,20%.

Αποδυναμώνεται την ίδια στιγμή το ευρώ έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να πέφτει στο 1,3527 (-0,41%).