Πρόστιμα-μαμούθ στην RBS για χειραγώγηση του Libor

Συνολικά 612 εκατ. δολάρια θα κοστίσει στην Royal Bank of Scotland (RBS) η εμπλοκή της στην υπόθεση χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor.

Όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική Επιτροπή Προθεσμιακών Συναλλαγών σε Εμπορεύματα (CFTC), η RBS δεν παραδέχθηκε, ούτε αρνήθηκε τα ευρήματά της, όμως συμφώνησε να αποδεχθεί την ενοχή της για απάτη.

Έτσι, η τράπεζα καλείται να πληρώσει πρόστιμο ύψους 325 εκατ. δολαρίων στην CFTC, 150 εκατ. δολαρίων στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς και πρόστιμο ύψους 87,5 εκατ. λιρών στη βρετανική Αρχή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (Financial Services Authority).

“Το διοικητικό συμβούλιο της RBS παραδέχεται πως υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις στα συστήματά μας και τους ελέγχους μας, και επίσης στην ακεραιότητα μίας μικρής μερίδας υπαλλήλων μας”, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της RBS, Φίλιπ Χάμπτον, και πρόσθεσε: “Είναι μία λυπηρή μέρα για την RBS, αλλά και μία σημαντική ημέρα στην προσπάθειά μας να συνεχίσουμε να διορθώνουμε τα λάθη του παρελθόντος”.

Το διατραπεζικό επιτόκιο Libor διαμορφώνεται από τις εκτιμήσεις των μεγάλων τραπεζών για το κόστος δανεισμού μεταξύ τους και χρησιμοποιείται για τα συμβόλαια παραγώγων επιτοκίων ύψους 550 τρισ. δολαρίων, ενώ επηρεάζει τα επιτόκια σε πολλά δάνεια, συμπεριλαμβανομένων των στεγαστικών, των πιστωτικών καρτών και των φοιτητικών δανείων. Όπως αποδείχθηκε, αρκετά στελέχη της RBS στα γραφεία του Λονδίνου, της Σιγκαπούρης και του Τόκιο χειραγωγούσαν το Libor, και μάλιστα συνέχισαν να το κάνουν ακόμα και όταν ανακοινώθηκε ότι ξεκινούσαν έρευνες για την υπόθεση.

More than a dozen traders at RBS offices in London, Singapore and Tokyo manipulated the London interbank offered rate (Libor), which is used to price trillions of dollars worth of loans, from at least 2006 until 2010.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2012 για την ίδια περίπτωση η τράπεζα Barclays είχε αναγκαστεί να πληρώσει πρόστιμα ύψους 453 εκατ. δολαρίων, ενώ τον Δεκέμβριο επεβλήθη στην UBS το μεγαλύτερο μέχρι τώρα για την υπόθεση πρόστιμο των 1,5 δισ. δολαρίων.